Др Несторовић: Вртићи и продужени боравак у школама вероватно између 4. и 11. маја

Гостујући у ТВ емисији Фокус на Б92, др Бранимир Несторовић говорио је о гашењу пандемије, укидању мера и другим темама које се тичу враћања у нормалне токове живота.

Том приликом др Несторовић је потврдио да враћања у школске клупе неће бити, али ће се вртићи отворити и то највероватније између 4. и 11. маја.

“Школе нећемо отварати, али знамо да се мора решити проблем деце млађег школског узраста која ни по закону не смеју да остану сама код куће. Јер, ако морате да решите за дете од шест година, морате и за оно од осам, нема ту разлике. Данас смо о томе доста разговарали и чини се, највише нагињемо ка томе да се за њих отвори само продужени бораввак.” – каже др Несторовић.

Доктор истиче да је враћање деце у клупе две недеље пред крај школске године мало бесмислено, иако би са епидемиолошке тачке гледишта то био добар потез, јер су деца прилично отпорна на вирус.

“Деца би се инфицирала у великом проценту, то би разнели у популацији и епидемија би се угасила. Али је то велики ризик за неке ризичне групе.”

Тај боравак за основце односи се на децу до четвртог разреда.

“Један број сестара из обданишта повучен је да раде на сајму или на другим местима. То нам ограничава број људи. Што се тиче школа и ту је одређен број људи ангажован на рaзличитим пословима, затим се школе морају припремити, дезинфиковати. Није то тек тако – само отворите школе.” – објашњава др Несторовић.

Говорећи о томе када би се могао отворити продужени боравак, Несторовић каже да, ако та одлука буде донета, биће вероватно отворен у исто време кад и вртићи.

“Кад доносимо одлуке трудимо се да будемо једногласни (у кризном штабу). Није се ниједном догодило да се посвађамо. Имамо заједнички циљ. Ми сво сви жељни нормалног живота, али морамо још мало да се стрпимо.”

Доктор Несторовић додао је и да се укидање ванредног стања и полицијског часа очекује око 1. маја.

“Чак и ако га за 1. мај буде, после тога га више неће бити. Има у штабу и песимиста који би то држали мало дуже, а и нас који смо оптимисти који бисмо пожурили укидање мера.”

Доктор је такође додао и да верује да је већ 50-60% нас имуно на корону.