Др Остојић: “Да имам предшколску децу, не бих их сад слала у вртић”

11 јула, 2020

Руководилац дечје клинике КБЦ „Драгиша Мишовић“, Оливера Остојић, изјавила је да децу треба водити код лекара када су родитељи или најужа фамилија позитивни на Ковид-19 и имају температуру, те да је врло важно током епидемије да се деца не лече на своју руку.

Foto: Canva

– Врло је важно да током епидемије никако не лечите децу на своју руку, ако дете притом има температуру, малаксало је, има гушобољу, жали се на главобољу, почиње да кашње или је лошег општег стања – рекла је Остојић.

Како је навела, на тој дечјој клиници у првом таласу су имали око 130 и 150 оболеле деце.

– Сада се и код деце јавља упала плућа. У летње време владају и ротаворуси који нападају дигестивни тракт, тако да имамо ковид позитивну децу са тим симптомима – објашњава она и додаје да у последње две недеље пристиже много више пацијената, што амбулантних, што за болничко лечење.

Према њеним речима, у првом таласу су деца оболевала у породици, а у другом таласу неко “донесе“ вирус у кућу, а онда крећу да постају позитивни и родитељи и остали укућани.

– Најмлађи узраст – бебе, имају дискретне симптоме ако их уопште имају. Међутим старија деца су најбројнији пацијенти – упозорава Остојић.

Како каже, када би она имала дете предшколског узраста, сигурно у овој ситуацији не би га водила у вртић.

Али, како је нагласила, то је немогуће дати као савет јер је некоме то неопходно.

– Наши пацијенти по протоколима и упутствима прво иду у дом здравља да им обаве основне лабораторијске и рентгентске анализе и ако је присутна дуготрајнија температура или упала плућа, упућују децу код нас на болничко лечење, где ми додатно тријажирамо да ли је дете заиста за болницу или може да иде са терапијом у кућну изолацију – закључује Остојић.

Извор: Прва ТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама