Dr Pelemiš: “Nemamo dobru evidenciju inficirane dece, je l’ grešim?”

– Osam odsto novozaraženih je uzrasta od 10 do 20 godina, što znači da je tu značajan udeo školske dece – rekala je dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa na današnoj pres konferenciji ovog vladinog tela.

Govoreći o broju zaraženih, ona je rekla da je više od 60 odsto novozaraženih uzrasta od 20 do 60 godina, dakle, “radno aktivno stanovništvo”.

– Zapazili smo da raste broj dece kod kojih je potvrđen ovaj virus, mada mahom sa blažim kliničkim slikama, ali i tu je bilo odstupanja – rekal je ona.

Na to se nadovezao njen kolega, takođe član Kriznog štaba, dr Mijomir Pelemiš:

– Moram da kažem, da mi namao nemamo dobru evidenciju inficirane dece, je l’ grešim – upitao je na pres konfereniji dr Kisić Tepavčević.

Ona je potvrdila doktorove reči: “Sve ukazuje na to, jer postoji disproporcija…”

Pelemiš je na to još rekao da srećom nemamo puno dece u bolnicama, ali da je sve ovo opasno, jer ta “deca iako nisu teži slučajevi, mogu da prenesu infekciju, a mi nemamo tačnu evidenciju”.

Krizni štab za borbu protiv korona virusa zasedao je jutros i odlučio da ovog vikenda svi utostiteljski objekti i tržni centri u Srbiji mogu da rade do 14 časova.

Izvor: Blic