Dr Plavšić: Deca bi trebalo da se testiraju dva puta nedeljno kad počne škola

avgust 12, 2022

Nova školska godina počinje za tri nedelje, broj zaraženih koronavirusom raste, a iz Kriznog štaba poručuju da se razmatra uvođenje obaveznog nošenja maski u zatvorenom i razmišlja o organizaciji nastave od 1. septembra.

Odluku o tome kakva će biti preporuka kad je reč o načinu izvođenja nastave od prvog septembra, Krizni štab doneće za sedam dana, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Po mišljenju doktorke Slavice Plavšić iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida, koja je govorila za TV N1, deca bi trebalo da nose maske N95, koje bi trebalo da budu obezbeđene iz budžeta.

Foto: Canva

„Ono što je takođe značajno, što je trebalo do sada uraditi, to je testiranje dece dva puta nedeljno, naravno o državnom trošku. Na taj način bi se sprečilo ili znatno smanjilo da se zaražavaju zdrava deca od strane asimptomatskih prenosilaca“, rekla je doktorka Plavšić.

Iz Ministarstva prosvete, ipak, poručuju da školska godina kreće na vreme i da će đaci nastavu pratiti iz školskih klupa.

“U ovom trenutku nam je ideja da nastava krene normalno, neposredno, ali ćemo imati još jedan sastanak u narednom periodu, gde ćemo sagledati situaciju.”, rekao je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

U Austriji bi nastavnici koji su zaraženi koronavirusom, a nemaju simptome, trebalo da drže nastavu, uz obavezno nošenje zaštitne maske. Da li će, s obzirom na nedostatak nastavnika, tako biti i kod nas?

“Postoji mogućnost da pozitivni koji su bez simptoma mogu da se kreću sa tim specijalnim maskama u različitim objektima. Da li će to biti implementirano u škole, mi ćemo to sagledati u narednom periodu, i zajedno sa kolegama u timu za školu doneti tu odluku”, rekao je Pašić.

Izvor: N1/B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Dr Plavšić: Deca bi trebalo da se testiraju dva puta nedeljno kad počne škola"

  1. Andriana kaže:

    Ma da,kako ne? Testirajte vi sebe ako hoćete i svaki dan. Pobuna roditelja ako ovo zaživi. I maske pod kojima se teže diže nego pod običnom, da se deca guše? Ja ne dam da mi maltretirate decu, a da vašom radite šta hoćete

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama