Др Рајовић: Онлајн настава је нужно зло

О онлајн настави и томе како она утиче на дечји развој, за Јутарњи програм телевизије Нова С говорио је доктор Ранко Рајовић, аутор НТЦ програма учења.

Министар Младен Шарчевић изјавио је данас да ће онлајн настава вероватно бити метод рада до појаве вакцине, а за овај облик рада Ранко Рајовић каже да је „нужно зло“.

“То је нужно зло, за децу је најбоље да иду у школу. Ми смо радили анкету са петацима и шестацима и она нам је показала да 30 одсто деце, док је трајала онлајн настава, није радило ништа. Они седе поред рачунара али не баве се школом, него раде нешто што им је занимљивије. Ми треба да осмислимо и креирамо наставу која ће деци бити интересантна. Са мојим тимом већ радим на томе.”

“За децу је кретање јако важно. Зато не смемо да дозволимо да седам, осам сати седе и гледају у екран. Жива бића која се не крећу су биљке, оне немају неуроне, а мозак се развија у покрету. Дете мора да открива док учи.”, казао је Рајовић.

Истакао је и да је невоља са онлајн наставом код ђака првака.

“Деца у вртићу развију фину моторику, науче да држе оловку, али знају да је први дан у школи нешто важно. Многи то памте цео живот, а сада ће видети неког на екрану. Зато морају родитељи да се потруде да буду креативни. Ми имамо НТЦ бесплатне савете онлајн са предлозима активности за родитеље – шта да раде и у вожњи и у кући и како да праве полигоне по кући да се дете занима, не сама да трчи по кући.”

Доктор Рајовић каже и да је велики проблем данашње деце што не толеришу досаду. А за то нису крива деца већ родитељи који увек журе да им проблем досаде реше, углавном екранима.

“Многи се жале да после 10 минута немају концентрацију, а то је јер нема кретања. Све се деци испуњава, даје му се одмах решење за досаду – игрице, ТВ, не зна само да реши досаду. Родитељи могу да с малом децом играју Не љути се човече, са старијом карте, јамб, шах, да дете развија дубоку пажњу и да се укине претерано гледање ТВ-а и игрица”, казао је Рајовић.

На питање водитељке који је то узраст када детету можемо дозволити игрице, др Рајовић рекао је да је он својој деци дозволио од 5. године, пола сата дневно. Али само под условом да тог дана проведу најмање дупло више времена у парку, у слободној игри и трчању.

Приредила: А. Цвјетић

Извор: Нова С / Зелена учионица