Dr Rsovac: Deca po ovom vremenu ne treba da izlaze nigde, a nikako da ostaju u automobilu bez nadzora

15 avgusta, 2021

Ukoliko je napolju 26 stepeni, za samo 10 minuta u zatvorenom automobilu temperatura može da dostigne 32 stepena, a za pola sata i do 45 stepeni. Živa na termometru u kolima se znatno brže penje pri vrućinama koje se beleže ovih dana. Najteže ih podnose najmlađi.

Foto: Canva

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar Univerzitetske dečje klinike Tiršova, kaže za RTS da što su deca manja to je termoregulacija slabija, odnosno oni brže dehidriraju.

“Veoma brzo dolazi do razvoja jednog šoknog stanja i naravno sve to uslovljava da oni brzo dođu do zatajenja rada srca i pluća uz promene koje se odigravaju na mozgu. Gube svest”, objašnjava dr Rsovac.

A koliko je vremena potrebno da dete izgubi svest ili oseti tegobe, zavisi od uzrasta. Često može da bude dovoljno i samo nekoliko minuta.

Pedijatar objašnjava da deca umiru zato što su pregrejana bez mogućnosti hidriranja i bez mogućnosti da izađu iz takvog prostora koji je jedna vrsta toplotne komore.

“Mi imamo preporuku da deca po ovakvim temperaturama ne izlaze nigde. Znači, vodite računa o tome”, upozorava dr Snežana Rsovac.

Doktorka Tatjana Subotić sa Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” ističe da se roditelji često odluče da ostave dete u automobilu kada ono spava, jer neće da ga bude, da mu remete san.

“Ostave ga na 5-10 minuta, dete se probudi, uđe u paniku, ne zna gde se nalazi, ne zna zbog čega je samo, i to je ono što dodatno otežava njegovo stanje. Deca nisu opremljena kognitivno jednako kao mi, različito doživljavaju vreme, perspektivu, treba im reći koliko će to trajati, šta da učine ako se nešto dogodi, ali generalno takve situacije treba izbegavati”, naglašava dr Subotić.

Da takve situacije treba izbegavati potvrđuje i zakon.

“Svako ko zapazi, ima pravo, i obavezu, da to prijavi, jer je u pitanju krivično delo zanemarivanje dece, po članu 193. KZ, koje se kažnjava zatvorom do tri godine. Ja ne kažem da svakog od roditelja treba procesuirati, ali naglašavam da deca ne smeju biti ostavljena bez nadzora roditelja ili bilo čijeg drugog. Može se prijaviti policiji, Centru za socijalni rad i u tom slučaju se proverava podobnost roditelja ili staratelja, onoga ko brine o deci”, kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Više od pedesetoro dece je tokom 2019. umrlo u zaključanim automobilima, dok je tokom prošle godine 25 mališana na isti način izgubilo život, pokazuju podaci američke Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama