Др Рсовац: Деца по овом времену не треба да излазе нигде, а никако да остају у аутомобилу без надзора

15 августа, 2021

Уколико је напољу 26 степени, за само 10 минута у затвореном аутомобилу температура може да достигне 32 степена, а за пола сата и до 45 степени. Жива на термометру у колима се знатно брже пење при врућинама које се бележе ових дана. Најтеже их подносе најмлађи.

Foto: Canva

Докторка Снежана Рсовац, педијатар Универзитетске дечје клинике Тиршова, каже за РТС да што су деца мања то је терморегулација слабија, односно они брже дехидрирају.

“Веома брзо долази до развоја једног шокног стања и наравно све то условљава да они брзо дођу до затајења рада срца и плућа уз промене које се одигравају на мозгу. Губе свест”, објашњава др Рсовац.

А колико је времена потребно да дете изгуби свест или осети тегобе, зависи од узраста. Често може да буде довољно и само неколико минута.

Педијатар објашњава да деца умиру зато што су прегрејана без могућности хидрирања и без могућности да изађу из таквог простора који је једна врста топлотне коморе.

“Ми имамо препоруку да деца по оваквим температурама не излазе нигде. Значи, водите рачуна о томе”, упозорава др Снежана Рсовац.

Докторка Татјана Суботић са Клинике за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић” истиче да се родитељи често одлуче да оставе дете у аутомобилу када оно спава, јер неће да га буде, да му ремете сан.

“Оставе га на 5-10 минута, дете се пробуди, уђе у панику, не зна где се налази, не зна због чега је само, и то је оно што додатно отежава његово стање. Деца нису опремљена когнитивно једнако као ми, различито доживљавају време, перспективу, треба им рећи колико ће то трајати, шта да учине ако се нешто догоди, али генерално такве ситуације треба избегавати”, наглашава др Суботић.

Да такве ситуације треба избегавати потврђује и закон.

“Свако ко запази, има право, и обавезу, да то пријави, јер је у питању кривично дело занемаривање деце, по члану 193. КЗ, које се кажњава затвором до три године. Ја не кажем да сваког од родитеља треба процесуирати, али наглашавам да деца не смеју бити остављена без надзора родитеља или било чијег другог. Може се пријавити полицији, Центру за социјални рад и у том случају се проверава подобност родитеља или старатеља, онога ко брине о деци”, каже заштитник грађана Зоран Пашалић.

Више од педесеторо деце је током 2019. умрло у закључаним аутомобилима, док је током прошле године 25 малишана на исти начин изгубило живот, показују подаци америчке Националне управе за безбедност саобраћаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама