Dr Rsovac: “Postoji mogućnost da će doći posle prve nedelje do porasta broja obolelih i među školskom decom…”

26 januara, 2022

Trenutno smo u piku talasa kojim dominira omikron soj čije je prenošenje znatno brže. Petocifren broj zaraženih potrajaće još neko vreme, poručuju epidemiolozi, a budući da su se ove nedelje i đaci u centralnoj Srbiji vratili u školske klupe, pedijatri pomno prate situaciju.

Foto: Canva

U toku proteklog vikenda u Tiršovoj je pregledano 140 pacijenata, od kojih je polovina bila pozitivna na kovid. Dobra vest je, kažu pulmolozi, da omikron i kod dece daje blažu kliničku sliku koja prolazi za 5 do 7 dana.

“Što se tiče dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja se temperatura, može biti i groznica znači visoke temperature i najčešći simtomi gornjeg respiratornog sistema, dakle nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi su se takođe počeli javljati, a donji disajni putevi gde mislim na bronhitise, bronhiolitise i pneumonije, one su ređe zastupljene” izjavila je dr Snežana Rsovac, pulmolog Dečije klinike u Tiršovoj.

Trenutno se u toj zdravstvenoj ustanovi od kovida leči 10 pacijenata i kako dodaje Rsovac, za sada nema porasta u broju hospitalizacija. No pitanje je da li će tako i ostati budući da je od juče i za đake u centralnoj Srbiji počelo drugo polugodište.

“Postoji mogućnost da će doći posle prve nedelje do porasta broja obolelih i među školskom decom, ali nadam se da će to sve i proći u naredne dve nedelje i da ćemo ući u neku mirniju fazu”, ističe dr Rsovac.

Inače sve lokalne samouprave u zemlji beleže rekordan broj pozitivnih slučajeva od početka pandemije.

Dr Tatjana Pecarski iz Zavoda za javno zdravlje Kikinde navodi “Trenutno u Kikindi imamo negde oko 800 aktivnih slučajeva, dnevno se potvrdi negde oko 100. Još uvek smo u nekom uzlaznom toku tako da svaki dan beležimo sve veći broj obolelih, tako da očekujemo u narednom periodu stabilizaciju situacije, pa tek onda neki pad”.

Prema rečima doktorke Pecarski primetan je porast broja obolelih među školskom decom, a danas je i u toj populaciji oboren rekord sa 29 pozitivnih. Korona je u ovom talasu desetkovala i zdravstvene radnike. Trenutno je njih 2000 na bolovanju zbog kovida. Predstavnike komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara danas je primio predsednik skupštine Ivica Dačić, a tema razgovora bilo je unapređenje njihovog pravnog položaja.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama