Др Рсовац: “Постоји могућност да ће доћи после прве недеље до пораста броја оболелих и међу школском децом…”

26 јануара, 2022

Тренутно смо у пику таласа којим доминира омикрон сој чије је преношење знатно брже. Петоцифрен број заражених потрајаће још неко време, поручују епидемиолози, а будући да су се ове недеље и ђаци у централној Србији вратили у школске клупе, педијатри помно прате ситуацију.

Foto: Canva

У току протеклог викенда у Тиршовој је прегледано 140 пацијената, од којих је половина била позитивна на ковид. Добра вест је, кажу пулмолози, да омикрон и код деце даје блажу клиничку слику која пролази за 5 до 7 дана.

“Што се тиче деце предшколског узраста и одојчади јавља се температура, може бити и грозница значи високе температуре и најчешћи симтоми горњег респираторног система, дакле нос, ждрело, трахитиси, главобоље, коњуктивитиси су се такође почели јављати, а доњи дисајни путеви где мислим на бронхитисе, бронхиолитисе и пнеумоније, оне су ређе заступљене” изјавила је др Снежана Рсовац, пулмолог Дечије клинике у Тиршовој.

Тренутно се у тој здравственој установи од ковида лечи 10 пацијената и како додаје Рсовац, за сада нема пораста у броју хоспитализација. Но питање је да ли ће тако и остати будући да је од јуче и за ђаке у централној Србији почело друго полугодиште.

“Постоји могућност да ће доћи после прве недеље до пораста броја оболелих и међу школском децом, али надам се да ће то све и проћи у наредне две недеље и да ћемо ући у неку мирнију фазу”, истиче др Рсовац.

Иначе све локалне самоуправе у земљи бележе рекордан број позитивних случајева од почетка пандемије.

Др Татјана Пецарски из Завода за јавно здравље Кикинде наводи “Тренутно у Кикинди имамо негде око 800 активних случајева, дневно се потврди негде око 100. Још увек смо у неком узлазном току тако да сваки дан бележимо све већи број оболелих, тако да очекујемо у наредном периоду стабилизацију ситуације, па тек онда неки пад”.

Према речима докторке Пецарски приметан је пораст броја оболелих међу школском децом, а данас је и у тој популацији оборен рекорд са 29 позитивних. Корона је у овом таласу десетковала и здравствене раднике. Тренутно је њих 2000 на боловању због ковида. Представнике коморе медицинских сестара и здравствених техничара данас је примио председник скупштине Ивица Дачић, а тема разговора било је унапређење њиховог правног положаја.

Извор: RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама