Dr Tiodorović: Ako krene novi pik, nema povratka u škole

19 avgusta, 2020

Najaktuelnija tema trenutno je prvi septembar i polazak u školu, a dr Tiodorović je istakao da je to bitan i preloman momenat za društvo i da je zasnovano na nekoliko faktora.

– U stručnom delu Kriznog štaba imamo zajednički stav i tu nema dileme, da je potrebno da deca pođu u školu što je zasnovano na nekoliko faktora. Prvi jeste povoljnija epidemiološka situacija. Da krene novi pik ne bi išli u školu nego bi se nastava pratila onlajn, tu dilemu odmah da raščistimo. Praćenje epidemje svakodnevno će nam ukazivati na to šta se dešava. Drugi faktor potreba, nema razvoja sociopsihološkog mladog organizma posebno od 1 do 5 razreda ako se ne omogući da se druže, da budu u školi pod nadzorom, svi pamtimo učitelje i to nam ostaje celog života. To je bitno za razvoj mladog organizma u sociopsihološkom smislu, moramo znati da je to važan postupak koji se ne može izbeći. Treći faktor je spremnost društva, pre svega mislim na prosvetne radnike, njihova spremnost da rade pod drugačijim uslovima, da budu pripremljeni da funkcionišu na najbolji mogući način. Nije im lako, to je težak posao – istakao je on.

On je naglasio i da je vrlo značajna uloga roditelja u celoj situaciji.

– Treba da razmišljaju prvo o zdravlju deteta, da bude sigurno. I da nema korone dete koje kreće u prvi razred treba da se razmišlja o tome kako da ode, kako da se vrati iz škole, da li će biti sve kako treba – objasnio je dr Tiodorović.

Još jednom se osvrnuo na vakcinaciju protiv gripa za koju je ranije istakao da treba da počne 1. oktobra.

– Rekao sam da bi 1. oktobar bio najpogodniji, nisam rekao da može i da mora da počne prvog. To zavisi od koga nabavljamo vakcinu i da li će biti ispoštovan termin. Svi traže vakcinu, svi žele da je imaju, nismo mi jedini. Zemlje u kojima se prozivodi prvo za sebe obezbeđuju , nadam se da ćemo u toku oktobra imati vakcinu i da ćemo moći da vakcinišemo – naveo je on.

Dodao je i da ona neće biti obavezna, već preporučena.

– Samo pedijatar može da odlući, on će procenjivati da li je neohodno da se dete vakciniše. Neće biti obavezna, biće preporućena. Važi isto i za trudnice i porodilje i za sve koji su mlađi od 65 godina. Najviše se preporučuje hroničnim bolesnicima, endokrinim…

Posebno je još jednom istakao da je poštovanje epidemioloških mera i dalje jako važno kao i da moramo dan naviknemo da živimo sa korona virusom.

– Masku nosim i sada da bi to bila poruka svim građanima da je neizbežna, da se moramo navići da je još dugo nosimo. Imaćemo još posla sa koronom, moraćemo da živimo sa njom. Kao što sam rekao i za kulturu i za sport moramo da se uključimo da se normalno živi – zaključio je dr Tiodorović.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama