Др Тиодоровић: Одлука да деца крену у школу донета је из два разлога

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је, гостујући на Танјуг телевизији, да се залагао да се одложи полазак ђака у школе, а да је то био и предлог педијатара. Ипак, донета је другачија одлука, а за то, тврди Тиодоровић, постоје добри разлози.

Говорећи о ситуацији са коронавирусом код деце, он је рекао да је у овом таласу приметан пораст броја заражене деце. Навео је да је у ранијим таласима по амбуланти било заражено око 12 деце, а сада у већим градовима тај број достиже и 150.

Упркос тако драстичном порасту броја заражене деце, преовладала је одлука да се деца врате у школе и то, како каже Тиодоровић, због чињенице да су деца „доста пропустила“ онлајн наставом, без обзира на то што је овај модел био добро организован.

„Најбољи начин васпитања и образовања је да деца иду у школу, а то се није могло обезбедити увек, те је за последицу имало то да су деца прилично изгубила у протекле две године“, казао је Тиодоровић и додао да је други разлог за такву одлуку и закон који не дозвољава да деца млађа од 12 година остају сама код куће, те да је један од предлога био да послодавци одобре рад од куће за једног од родитеља. То, међутим, није прихваћено.

„Одлука да се крене у школу није погрешна, јер је донета у корист ученика“, казао је Тиодоровић, али и истакао да проблем представља велики број заражених просветних радника у овом тренутку.