Др Тиодоровић: Србија планира ОБАВЕЗНУ вакцинацију деце против варичела

19 јуна, 2021

Србија планира да уведе обавезну вакцинацију деце против варичела, а то би могло да се догоди већ на јесен – рекао је епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић.


Он је истакао да је вакцинација против варичела обавезна у неким државама и да не чуди што и ми крећемо тим стопама.

– У Србији је за сада обавезно имунизовање против 11 заразних болести, а решено је да уведемо и против варичела. У САД, Канади, Аустралији деца се одавно вакцинишу против варичела и нема никаквих проблема. Треба да се види када да се стави у календар имунизације код нас, да ли ће то да буде у другој или четвртој години живота. У Аустралији је то у другој. Очекује се да Републичка стручна комисија за заразне болести најкасније у септембру промени правилник и програм о обавезној имунизацији и у њега уврсти вакцину против варичела – рекао је за Курир проф. Тиодоровић.

Програм обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести обухвата 11 болести против којих је вакцинација обавезна. А цепиво против варичела даје се само осетљивим групама особа и одскоро деци у шестом разреду основне школе, ако до тада нису прележали овчије богиње, како су у народу познате варичеле. Вакцина се даје у две дозе у размаку од шест недеља.

У Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” нису одговорили на наше питање о увођењу обавезне вакцинације за сву децу. Навели су да је вакцина против варичела била обавезна за одређене категорије у ризику и према претходно важећем правилнику односно програму имунизације, а да су према новом програму те категорије проширене.

– Једна од нових категорија су и сва деца шестог разреда основне школе која до тада нису прележала ову болест. Варичела може имати тежу клиничку слику праћену компликацијама у старијем узрасту, а посебно може бити озбиљна код трудница и новорођенчади. Циљ је да се од ове болести заштите сва осетљива деца пре уласка у репродуктивни период како би се спречило да до заражавања дође током трудноће и након порођаја – навели су из “Батута” за Курир уз подсећање да је ова измена на снази од јануара 2021.

Владанка Вуковић из Београда мама је две девојчице, а старију је лане, када је имала две и по године, вакцинисала против варичела. И млађу ће док само још мало порасте.

– Након искуства пријатеља и познаника о томе како су се и они и деца намучили с варичелама, након сазнања да је малишанима углавном падао имунитет после богиња, па су хватали све живе инфекције, а неки и упале плућа, решила сам да вакцинишем своје дете. Поред тога, она има и атиопијски дерматитис, па је у ризику од компликација и инфекција ако добије варичеле – казала је за Курир Владанка и додала да је педијатар одобрио када је тражила да вакцинише дете, а да је две вакцине платила по око 4.000 динара, не знајући да је због дерматитиса њено дете могло и бесплатно да се вакцинише.

Ова мама је за то да се максимално користе савремене вакцине и оно што оне пружају.

– Људи оклевају, иду логиком: “Варичеле нису смртоносне, сви смо их прележали у детињству, па шта нам фали.” Али дани и дани температуре, свраба и неспавања, па ожиљци… А она је већ често била болесна и хтела сам да је максимално заштитим. То је жива вакцина и треба јој неко време да делује, а ћеркица је већ следећег дана ишла у вртић и све је било у реду. Када је цела група у обданишту имала богиње, она и још један вакцинисани дечак нису их добили – објаснила је Владанка.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама