Драгоцена дела најпознатијих светских педагога из Едукине едиције Педагошка раскршћа

децембар 22, 2022

Библиотека ПЕДАГОШКА РАСКРШЋА у издању ИК “Едука” јединствена је у нашој земљи по томе што прати и објављује најновије наслове домаћих и страних аутора из области педагошких наука. У традицији дугој неколико деценија, уредници Едуке препознали су да је наставницима, поред врхунских уџбеника и наставног материјала потребно и да у својој земљи, на свом језику, могу пронаћи дела најбољих педагога у земљи и на свету.

Посебан значај дат је преводима врхунских страних аутора, од којих се многи баве развојним променама у савременом образовању. Ноам Чомски, Сугата Митра, Анри Жиру, Пауло Фреире само су неки од признатих стручњака чија дела можете пронаћи у едицији Педагошка раскршћа.

До краја године, сва издања биће на попусту, а можете их пронаћи ОВДЕ.

Ми вам представљамо нека, нама најзанимљивија, а на крају текста потражите каталог свих издања из ове драгоцене едиције.

Школа у облаку – Сугата Митра

Кад је поставио први компјутер у зиду усред сиротињске махале Калкаџи у Делхију у Индији у последњој години ХХ века, физичар Сугата Митра није ни слутио какав ће глобални значај овај оглед имати за промишљање образовања у ХХI веку. Деца су слободно могла да приступају компјутеру и да га користе за учење. Оглед је показао да деца могу спонтано да науче како да употребљавају компјутер без икакве формалне обуке.

Митра је ово назвао минимално-инвазивним образовањем. Оглед је после спроведен више пута широм света, доневши свом творцу популарност и међународно признање.

Новац добијен уз награду чувене организације „TED” која је додатно промовисала његов рад, Митра је искористио за отварање седам лабораторија за учење које је назвао Школе у облаку. У њима је испитивао учење у самоорганизованим системима као феномен у повоју.

Резултати тог огледног пројекта изложени су у овој, по много чему револуционарној књизи.

Проверите како васпитавате у школи – Љубица Продановић

Књига која има елементе теорије и размене искустава у вашем стручном усавршавању у области остваривања васпитних задатака као учитеља, предметног наставника или одељењског старешине.

Од многих ситуација у којима ћете се у току праксе наћи као наставник изабрали смо неколико десетина најчешћих, груписаних у седам поглавља, колико је и врста деловања као васпитача. Да ли ћете усвојити деловање које вам се препоручује на крају сваке анализиране ситуације, ваше је лично и професионално опредељење.

​Љубица Продановић, педагог, рођена је у Београду, где је завршила учитељску школу, филозофски факултет и одбранила докторску дисертацију. У току свог професионалног рада била је учитељица и наставник у основним школама Србије, професор Учитељске школе у Бањалуци, асистент на Филозофском факултету, професор Више педагошке школе у Београду и виши просветни саветник за разредну наставу у Републичком заводу за унапређивање васпитања и образовања у Србији.

О погрешном образовању – Ноам Чомски

Плодно дело Ноама Чомског начинило га је једним од најнавођенијих мислилаца у историји, и јединим живим аутором на листи најцитиранијих, на којој се налазе имена попут Платона, Шекспира или Фројда. Па ипак, до сада ниједна књига није објединила његове текстове фокусиране на проблеме савременог образовања. „О погрешном образовању“ представља управо један такав, незаобилазан избор текстова усмерених на образовање, сагледано у ширем контексту савременог света.

Ауторова критика начина на који тренутни школски систем „погрешно образује“, и његови предлози за промену – представљају темељну литературу за наставнике, родитеље, људе запослене у школској администрацији и све оне који брину о будућности нараштаја којима остављамо овај свет у наслеђе.

О критичкој педагогији – Анри Жиру

Књига из пера једног од најзначајнијих критичких педагога данашњице, Анрија Жируа, представља осврт на тридесетогодишњи академски рад овог аутора. У есејима насталим у распону од три деценије, аутор са непроменљивом страшћу подсећа на суштински значај образовања у демократском друштву, проницљиво ширећи виђење домета критичке педагогије изван учионице.

Одбацујући схватање педагогије као обичне вештине, технике и непристрасног метода помоћу којих наставник предаје унапред прописано градиво, аутор се залаже за образовање чији циљ неће бити само налажење добро плаћеног посла, већ стварање критички настројеног појединца без којег је опстанак демократског друштва немогућ. Критикујући самозадовољни поглед на образовање као на лично право појединца а не јавно добро, Жиру нам открива етичку и политичку страну педагогије која ће допринети саосећању и разумевању Другог и постати вид практиковања слободе; педагогију која је део једног незавршеног пројекта чији је циљ изградња смисленог живота за све ученике; педагогију која ће обезбедити услове за стицање знања и вештина потребних да се увиди ограниченост правде у демократском друштву. ​

Анри Жиру је један од водећих савремених теоретичара критичке педагогије.

Download (PDF, 1.53MB)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама