Dragocena dela najpoznatijih svetskih pedagoga iz Edukine edicije Pedagoška raskršća

decembar 22, 2022

Biblioteka PEDAGOŠKA RASKRŠĆA u izdanju IK “Eduka” jedinstvena je u našoj zemlji po tome što prati i objavljuje najnovije naslove domaćih i stranih autora iz oblasti pedagoških nauka. U tradiciji dugoj nekoliko decenija, urednici Eduke prepoznali su da je nastavnicima, pored vrhunskih udžbenika i nastavnog materijala potrebno i da u svojoj zemlji, na svom jeziku, mogu pronaći dela najboljih pedagoga u zemlji i na svetu.

Poseban značaj dat je prevodima vrhunskih stranih autora, od kojih se mnogi bave razvojnim promenama u savremenom obrazovanju. Noam Čomski, Sugata Mitra, Anri Žiru, Paulo Freire samo su neki od priznatih stručnjaka čija dela možete pronaći u ediciji Pedagoška raskršća.

Do kraja godine, sva izdanja biće na popustu, a možete ih pronaći OVDE.

Mi vam predstavljamo neka, nama najzanimljivija, a na kraju teksta potražite katalog svih izdanja iz ove dragocene edicije.

Škola u oblaku – Sugata Mitra

Kad je postavio prvi kompjuter u zidu usred sirotinjske mahale Kalkadži u Delhiju u Indiji u poslednjoj godini HH veka, fizičar Sugata Mitra nije ni slutio kakav će globalni značaj ovaj ogled imati za promišljanje obrazovanja u HHI veku. Deca su slobodno mogla da pristupaju kompjuteru i da ga koriste za učenje. Ogled je pokazao da deca mogu spontano da nauče kako da upotrebljavaju kompjuter bez ikakve formalne obuke.

Mitra je ovo nazvao minimalno-invazivnim obrazovanjem. Ogled je posle sproveden više puta širom sveta, donevši svom tvorcu popularnost i međunarodno priznanje.

Novac dobijen uz nagradu čuvene organizacije „TED” koja je dodatno promovisala njegov rad, Mitra je iskoristio za otvaranje sedam laboratorija za učenje koje je nazvao Škole u oblaku. U njima je ispitivao učenje u samoorganizovanim sistemima kao fenomen u povoju.

Rezultati tog oglednog projekta izloženi su u ovoj, po mnogo čemu revolucionarnoj knjizi.

Proverite kako vaspitavate u školi – Ljubica Prodanović

Knjiga koja ima elemente teorije i razmene iskustava u vašem stručnom usavršavanju u oblasti ostvarivanja vaspitnih zadataka kao učitelja, predmetnog nastavnika ili odeljenjskog starešine.

Od mnogih situacija u kojima ćete se u toku prakse naći kao nastavnik izabrali smo nekoliko desetina najčešćih, grupisanih u sedam poglavlja, koliko je i vrsta delovanja kao vaspitača. Da li ćete usvojiti delovanje koje vam se preporučuje na kraju svake analizirane situacije, vaše je lično i profesionalno opredeljenje.

​Ljubica Prodanović, pedagog, rođena je u Beogradu, gde je završila učiteljsku školu, filozofski fakultet i odbranila doktorsku disertaciju. U toku svog profesionalnog rada bila je učiteljica i nastavnik u osnovnim školama Srbije, profesor Učiteljske škole u Banjaluci, asistent na Filozofskom fakultetu, profesor Više pedagoške škole u Beogradu i viši prosvetni savetnik za razrednu nastavu u Republičkom zavodu za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja u Srbiji.

O pogrešnom obrazovanju – Noam Čomski

Plodno delo Noama Čomskog načinilo ga je jednim od najnavođenijih mislilaca u istoriji, i jedinim živim autorom na listi najcitiranijih, na kojoj se nalaze imena poput Platona, Šekspira ili Frojda. Pa ipak, do sada nijedna knjiga nije objedinila njegove tekstove fokusirane na probleme savremenog obrazovanja. „O pogrešnom obrazovanju“ predstavlja upravo jedan takav, nezaobilazan izbor tekstova usmerenih na obrazovanje, sagledano u širem kontekstu savremenog sveta.

Autorova kritika načina na koji trenutni školski sistem „pogrešno obrazuje“, i njegovi predlozi za promenu – predstavljaju temeljnu literaturu za nastavnike, roditelje, ljude zaposlene u školskoj administraciji i sve one koji brinu o budućnosti naraštaja kojima ostavljamo ovaj svet u nasleđe.

O kritičkoj pedagogiji – Anri Žiru

Knjiga iz pera jednog od najznačajnijih kritičkih pedagoga današnjice, Anrija Žirua, predstavlja osvrt na tridesetogodišnji akademski rad ovog autora. U esejima nastalim u rasponu od tri decenije, autor sa nepromenljivom strašću podseća na suštinski značaj obrazovanja u demokratskom društvu, pronicljivo šireći viđenje dometa kritičke pedagogije izvan učionice.

Odbacujući shvatanje pedagogije kao obične veštine, tehnike i nepristrasnog metoda pomoću kojih nastavnik predaje unapred propisano gradivo, autor se zalaže za obrazovanje čiji cilj neće biti samo nalaženje dobro plaćenog posla, već stvaranje kritički nastrojenog pojedinca bez kojeg je opstanak demokratskog društva nemoguć. Kritikujući samozadovoljni pogled na obrazovanje kao na lično pravo pojedinca a ne javno dobro, Žiru nam otkriva etičku i političku stranu pedagogije koja će doprineti saosećanju i razumevanju Drugog i postati vid praktikovanja slobode; pedagogiju koja je deo jednog nezavršenog projekta čiji je cilj izgradnja smislenog života za sve učenike; pedagogiju koja će obezbediti uslove za sticanje znanja i veština potrebnih da se uvidi ograničenost pravde u demokratskom društvu. ​

Anri Žiru je jedan od vodećih savremenih teoretičara kritičke pedagogije.

Download (PDF, 1.53MB)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama