Дрогу користи близу 20% средњошколаца у Србији, дилује сваки седми.

15 јула, 2021

Дрогу користи готово сваки пети средњошколац, док сваки седми продаје наркотике или помаже друговима да их набаве, резултат је најновијег истраживања Криминалистичко-полицијског универзитета.

Foto: Canva

Да ли сте некада другу понудили или помогли неком да купи дрогу – гласило је једно од питања у истраживању. Од 1.287 испитаних ученика, показало се да скоро 18 одсто њих користи наркотике, док их више од 14 одсто њих дилује.

Лака мета

– Млади људи, пре свега тинејџери, малолетници су мета многих криминалних и хулиганских група. Наше хулиганске групе су заправо криминалне групе. На првом месту, зато што тинејџери долазе у контакт са другим тинејџерима и долази до лакше дистрибуције дроге, а затим и због казни. Малолетници за та иста кривична дела добијају много мање казне, што криминалцима и одговара – рекла је проф. др Марија Ђорић из Института за политичке студије за Курир телевизију.

– Кључни разлог је тај што превентивне установе које треба тиме да се баве очигледно спавају. Дакле, не раде свој посао или га не раде како треба. Сада је мотив, односно примарна вредност – новац, односно зарада. И у том контексту, гурање и рукама и ногама да се до тога и стигне. Према томе, то је, у ствари, инверзија вредности – рекла је Весна Томић, социјални психолог.

Проблем нису само наркотици већ и алкохолизам, изнуда новца и туче. Стручњаци примећују и најновији тренд – хулиганке које се због негативне еманципације све чешће придружују криминалним структурама. Једино решење које стручњаци назиру јесте едукација и интензивни рад са децом још од раног узраста.

Извор: Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама