Drugi deo završnog ispita – test lagan, geometrija najteža

16 juna, 2016

Osmaci su danas drugi dan male mature polagali test iz matematike, sudeći po njihovim reakcijama zadaci nisu bili teški, a najviše glavobolje zadala im je geometrija.
dru-studentiU Osnovnoj školi Braća Baruh, pola sata pre početka ispita, 42 osmaka već su zauzeli svoja mesta u sali gde je organizovano testiranje, a mobilne telefone, torbice morali su da ostave na ulazu.
Direktor škole Dragomir Ivanović kaže da drugi dan završnog ispita protiče bez problema, da su se potrudili da prostorije budu rashlađene i da atmosfera za izradu zadataka bude prijatna.
Rezultati testa iz srpskog jezika, koji su osmaci radili juče, Ivanović kaže da još nisu poznati, ali da se na osnovu izjava osmaka može zaključiti da nije bio težak.
“Prethodnih godina prosek bodova u našoj školi bio je 12 do 13 na sva tri testa”, rekao je Ivanović Tanjugu.

Rešenja testa iz matematike potražite OVDE.

Već nakon 45 minuta od početka izrade zadataka, učenici su počeli da izlaze iz sale, a sudeći po njihovim reakcijama test nije bio težak, a najviše glavobolje zadala im je geometrija.
Među prvima iz sale je izašla Sara Blagić koja kaže da je prvih deset zadataka bilo izuzetno lako, a da je poteškoće imala sa poslednja tri zadatka.
“Zadaci su bili laki. Poslednja tri zadatka, geometrija to nisam baš znala”, kaže Blagić i dodaje da će upisati srednju muzičku školu.
I Anđela Bogdanović planira da upiše muzičku školu i kaže da test iz matematike nije bio težak, a da su joj najviše glavobolje zadali zadaci iz geometrije.
“Poslednja četiri zadatka su bili malo teži iz geometrije i nisam ih dobro uradila. Ali mislim da sam dobro uradila ostale zadatke”, kaže Bogdanović.
Ona dodaje da je test iz matematike bio teži od probnog ispita koji je dobro uradila i imala dosta bodova.
Budući konobar Boško Cekić se ne žali na geometriju, već na jednačine, ali dodaje da test nije bio težak i da su zadaci bili slični po težini, kao i na probnom testu.
Završni ispit za male maturante počeo je juče testom iz srpskog jezika, a završava se sutra kombinovanim testom iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije koji će trajati od 9 do 11 sati.
Prema podacima Ministarstva prosvete na test iz srpskog jezika je izašlo 98,09 odsto maturanata.
Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih.
Zbog najavljenih visokih temperatura narednih dana u Srbiji, Ministarstvo prosvete apelovalo je da škole učenicima koji polažu završni ispit obezbede što ugodnije uslove – rashlađene prostorije i flašice sa vodom.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna.
Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.
Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu – prvi upisni krug.
Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.
Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.
Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.
Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.
Prosvetne vlasti saopštile su da u Srbiji ima oko 70.000 osmaka, tako da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će se svi upisati.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Drugi deo završnog ispita – test lagan, geometrija najteža

 1. Milica Milojevic kaže:

  Gde moze da se vidi test?

 2. Nedeljko kaže:

  Svi djaci u Srbiji pricaju da je matematika bila preteska,samo vi imate informaciju da je test bio lak.Neka deca su predala test vec posle 45 minuta ne zbog toga sto je bio lak,vec zato sto j ebio tezak i nisu znali da urade zadatke. Vidim da ste neinformisani!!! To je sramota za vas!!!

  1. daca kaže:

   Tacno!Zadaci dugi ,i ko je znao sve jedva stizao da podeblja hemijskom i proveri malobrojni su takvi!*Za takve zadatke 3 sata treba

  2. Ja kaže:

   Ja sam ucenik osmog razreda i test je bio stvarno lak!

  3. Leon kaže:

   Slazem se sa tobom Nedeljko, bas je bio tezak test.

 3. Sneška kaže:

  Deca kažu da je test bio težak, i Nedeljko je u pravu, jedni ste od retkih koji kažu da je bio lak. U svakom slučaju videćemo zadatke kad ih objavite, ali na osnovu rešenja, ovde je imalo da se radi i radi, o proveri urađenog izlišno je i pričati, jer sve treba da se pređe hemijskom. Matematika mi je “bliska” ali na osnovu ovakvih rešenja, ovo nisu zadaci za test mature.
  Da li ćete skoro dati zadatke?Hvala

 4. Kosana kaže:

  Vrlo interesantno, oni koji planiraju da upišu muzičku školu i ugostiteljsku kažu da je test bio lagan. Mi imamo drugačije inoformacije, deca koja su na probnom imala po 18-19 bodova su u panici, jer nisu stigli da odrade zadatke za koje kažu da su ih znali rešiti, ali da nije bilo dovoljno vremena. Nisu stigli ni da provere urađeno, već ubrzano upisivali rezultate…ali dobro, videćemo kada stignu liste sa osvojenim bodovima!

 5. NN kaže:

  Testovi i treba da budu teži. Jer ako su laki i ako svi imaju po 18, 19, 20 bodova, na osnovu čega će se ispravno rangirati?

 6. Mica kaže:

  Proslih godina su davali kako se pisu brojevi i slicno a ove ko da smo bili na takmicenju da cak i vukovci trebaju da se zamisle u zadatke tako da i niko nije ni stigao da podeblja kako treba i na kraju ce cela Srbija tj.maturanti imati ispod 5 bodova a od nadleznog ministarstva prosvete nema ni reci na temu ovoga i zasto je ovo ovako napravljeno ..Prosle godine su zadaci bili za 2 iz matematike a ove godine za studente matematickog fakulteta.Ocigleddno nadlezni u ministarstvu zele da im deca tj.buduci srednjoskolci upisu klosarske skole kojih “UOPSTE NEMA DOVOLJNO U SRBIJI.”A deca koja su iole nesto ucila znate sta ce uraditi pa da i ona ce otici u klosarsku skolu jer nemaju bodove za dobru .A zadatke dragi moji prosvetni radnici i ministarstvo koje ste dali na prijemnom nisu se nalazili ni u jednoj zbirci za prijemni.Lepo ste ovo smislili srozajte Srbiju do kraja ko da vec nije srozana dovoljno.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama