Društvo psihologa: Zabraniti reklamiranje kockarnica i njihovo otvaranje u blizini škola

30 juna, 2022

Društvo psihologa Srbije obratilo se javnosti saopštenjem povodom ekspanzije reklama za kockarnice. Inicijativa su pokrenuli prof. dr Oliver Tošković i asistent Senka Kostić, zabrinuti zbog otvaranja sve većeg broja ovih objekata u blizini škola, kao i zbog toga što se u reklamama za kockarnice pojavljuju poznate ličnosti koje su mladima uzor.

– Iako smo svesni da je kockanje bolest zavisnosti koja datira od davnina, treba skrenuti pažnju na to da je danas kockanje lako dostupno skoro svim slojevima društva. Pored velikog broja igara na sreću koje su dostupne na televiziji, velikog broja otvorenih kladionica u skoro svim gradovima, dostupno je i onlajn klađenje. Laka dostupnost klađenja svakako otežava pojedincu koji želi da prestane da se kocka da se nosi sa bolešću zavisnosti jer je iskušenje preveliko i više nije dovoljno izbegavati kladionice u toku njihovog radnog vremena, jer je kockanje konstantno dostupno. – navodi se u saopštenju.

– Imajući sve pomenuto u vidu, posebnu pažnju skreću reklame koje potenciraju kockanje kao vid igre na sreću, a u kojima se ističe da će dobitak dovesti nekog do neizmernog bogatstva. Reklame za kladionice snimaju istaknute javne ličnosti, odnosno osobe koje mogu biti značajni faktori oblikovanja ponašanja mladih. Imajući u vidu da i istraživanja pokazuju relativno visoke stope zavisnosti među stanovništvom, a posebno kockanja, DPS reaguje javnom osudom reklamiranja kladionica. – dodaje DPS.

S tim u vezi, Društvo psihologa Srbije naglašava da bi u opštem interesu građana bilo veoma važno pokretanje inicijative za zakonske restrikcije u vezi sa reklamiranjem kockarnica, zabranu otvaranja kockarnica blizu škola, kao i zabranu da kockarnice budu sponzori sportskih manifestacija ili klubova, a sve to po ugledu na zemlje koje su to već sprovele, npr. Španija i Velika Britanija.

– Takođe, pošto u R. Srbiji već postoje zakonske odredbe kojima se ograničava reklamiranje alkoholnih pića ili cigareta, zbog štetnih posledica po zdravlje i potencijalnog izazivanja zavisnosti, smatramo da se isti princip može i treba primeniti na reklamiranje kockarnica, s obzirom da se javno i neograničeno reklamiranje kockarnica može shvatiti i kao promocija zavisničkog ponašanja, zaključak je saopštenja koje potpisuje predsednica Društva, prof. dr  Tamara Džamonja Ignjatović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Društvo psihologa: Zabraniti reklamiranje kockarnica i njihovo otvaranje u blizini škola"

  1. Zorica kaže:

    Dragi psiholozi, nažalost, mnogo kasnite… Alarm za trenutno stanje upaljen je još pre 20 godina, kada su kladionice preko noći izbile na svaki ćošak. Tada su roditelji današnjih mladih ovisnika masovno zakoračili u propast kocke, i postali model svojoj deci. Svi smo krivi, jer smo nemo posmatrali, i sada posmatramo tu “demokratsku razonodu”. Ali to je tekovina osiromašenog i ojađenog društva…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama