Društvo za srpski jezik i književnost odlučilo – takmičenja će biti, ali ne za sve

22 februara, 2021

Uprava Društva za srpski jezik i književnost Srbije je, nastojeći da što svestranije sagleda specifične okolnosti koje ove godine prate organizaciju školskih takmičenja, preduzela niz postupaka pre donošenja konačne odluke.

Nakon što su nam se obratile mnoge kolege, kao i predstavnici nekoliko institucija (ustaljenih domaćina takmičenja) sa kojima sarađujemo, izražavajući nespremnost da zbog teške epidemiološke situacije učestvuju u organizaciji takmičenja, zamolili smo predstavnike podružnica da anketiraju svoje članstvo u vezi sa naznačenim problemom. Do ugovorenog datuma, 7. februara 2021. godine, rezultate ankete je poslalo 17 podružnica. Trinaest podružnica izjasnilo se protiv organizovanja takmičenja: podružnice u Beogradu, Novom Sadu (Sremski i Južnobački okrug), Šapcu (Mačvanski okrug), Kraljevu (Raški okrug), Kragujevcu (Šumadijski okrug), Užicu (Zlatiborski okrug), Nišu (Toplički, Nišavski i Pirotski okrug), Kruševcu (Rasinski okrug), Ljigu (Kolubarski okrug), Leskovcu (Jablanički okrug), Vrnjačkoj Banji (Raški okrug), kao i dve podružnice na Kosovu. U Podružnici „Sava Mrkalj” u Subotici rezultati ankete su „nerešeni” (50% kolega izjasnilo se za organizaciju takmičenja). Tri podružnice bile su za izvođenje takmičenja: podružnice u Smederevu (Podunavski okrug) i Somboru (Zapadnobački okrug), dok se podružnica u Čačku (Moravički okrug) izjasnila za održavanje školskog takmičenja, a za ostale nivoe jesu za ukoliko Društvo za srpski jezik i književnost Srbije „ne istupi sa stavom drugačijim”.

Pošto je Ministarstvo prosvete Republike Srbije partnerska institucija u organizovanju takmičenja, predsednik i zamenik Društva su se u više navrata pismeno i usmeno konsultovali sa predstavnicima Ministarstva u vezi sa ovim pitanjem. Takođe, konsultacije su obavljane i sa predsednicima drugih stručnih društava, čiji su stavovi bili različiti. Na kraju smo apelovali na nadležne u Ministarstvu da razmotre i predlože neki adekvatniji oblik takmičenja čijim sprovođenjem bi potencijalni epidemiološki rizici bili predupređeni ili svedeni na najmanju meru.

Iz Ministarstva prosvete nam je upućeno pismo 19. februara 2021. godine. U njemu je Društvo obavešteno o odgovarajućim zaključcima i uputstvima sa 39. Sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Vlade Republike Srbije u vezi sa organizovanjem i ostvarivanjem nastave u osnovnim i srednjim školama. Naglašeno je, između ostalog, da je „u cilju zaštite najboljeg interesa učenika posebno važno organizovati takmičenja za četvrti razred srednje i osmi razred osnovne škole, jer rezultati ovih takmičenja doprinose bodovanju učenika pri upisu u naredni obrazovni nivo”.

Svesni smo da nijedno od mogućih rešenja nije dobro, pa smo tragali za nekim koje bi bilo kompromisno. Pokušali smo da donesemo odluku uvažavajući:

  • mišljenje članova Društva;
  • stavove Ministarstva prosvete;
  • interese učenika čiji plasman na takmičenjima može uticati na uspešnost pri upisu na viši obrazovni nivo.

Na osnovu svega ovog, Uprava Društva za srpski jezik i književnost Srbije (predsednik, zamenik predsednika i četiri potpredsednika Društva) donela je odluku da se prema ranije usvojenom kalendaru oba takmičenja (Takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture i Književna olimpijada) održe samo za učenike osmog razreda osnovne škole i učenike četvrtog razreda srednje škole. U tekućoj školskoj godini Društvo nije u mogućnosti da održi takmičenja za ostale razrede osnovne i srednje škole.

Uprava Društva za srpski jezik i književnost Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama