Društvo za srpski jezik obratilo se relevantnim institucijama i ostalo bez odgovora

30 maja, 2023

Društvo za srpski jezik i književnost obavestilo je danas javnost da odgovor na inicijativu koju je postpisalo više od 100.000 građana Srbije, a oni kao kredibilno udruženje poslali na adrese relevantnih institucija Republike Srbije – nije stigao.

– Obaveštavamo vas da smo u skladu sa ranijom najavom tekst Inicijative, uz 104944 odštampana potpisa i u ime Društva za srpski jezik i književnost Srbije, Saveza učitelja Republike Srbije, Slavističkog društva, Srpskog geografskog društva, Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, Društva istoričara raškog okruga, Aktiva pedagoških savetnika Srbije, Udruženja nastavnika muzičke kulture, Društva školskih bibliotekara, Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, Momo – interdisciplinarnog centra, Fondacije „Obrazovanje za Srbiju”, Fondacije „Evro za znanje”, Kreativnog mentorstva, Beogradske otvorene škole i Nove iskre, uz propratna pisma, adresirana na predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, Vladimira Orlića, i ministra prosvete Republike Srbije, Branka Ružića, predali u pisarnici nadležnih ustanova 15. maja 2023. godine. – navodi se u saopštenju DSJ.

U pismima je traženo da predsednik Narodne skupštine upozna narodne poslanike sa sadržajem Inicijative i zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi se ona razmatrala, i da resorni ministar obavesti predsednicu i članove Vlade o sadržaju Inicijative, uz molbu da je na narednoj sednici Vlade uzmu u razmatranje.

– U pismima smo naveli da u roku od sedam dana očekujemo odgovore od gospodina Orlića i gospodina Ružića – da li su postupili u skladu sa našom molbom, da li su predsednica i članovi Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije upoznati sa našim zahtevom i šta će konkretno preduzeti u vezi sa njima. Budući da se u predviđenom roku ni gospodin Orlić ni gospodin Ružić nisu odgovorili odgovore na naša pisma, takav gest tumačimo kao izraz njihovog uverenja da stavovima svih koji su podržali Inicijativu, među kojima je više hiljada naših kolega koji najneposrednije učestvuju u vaspitno-obrazovnom procesu, ne treba pridavati značaj – što smatramo nedopustivim. – navodi se u saopštenju.

Iz Društva za srpski jezik i književnost kažu da će istrajati na svojim zahtevima pokrećući različite protestne i druge aktivnosti u borbi za unapređenje urušenog vaspitno-obrazovnog sistema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Društvo za srpski jezik obratilo se relevantnim institucijama i ostalo bez odgovora

  1. Ljiljana kaže:

    Da li iko u ovoj drzavi veruje da je SNS briga za obrazovanje i dru

  2. Dragan Kojović kaže:

    Dragi prijatelji, na osnovu dosadašnjeg iskustva, ne interesuje njih šta ko misli, pogotovo Srbi, oni teraju svoje i uništavaju sve što mogu kroz “zakone”…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama