Društvo za srpski jezik sakupilo više od 100.000 potpisa građana za pet dana – traži se ukidanje rijaliti programa, smanjenje administrativnog posla nastavnika

10 maja, 2023

Nakon tragičnog događaja koji se 3. maja odigrao u prostorijama škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, svoju Inicijativu za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema pokrenulo je i Društvo za srpski jezik i književnost.

Inicijativa ima ukupno sedam predloga, a na prvom mestu je zahtev da se ukinu rijaliti i drugi programi koji propagiraju nasilje. Traži se i da se svi koji na društvenim mrežama koriste govor mržnje ili pozivaju na nasilje u školama, kao i da se pojača psihološko-pedagoška podrška učenicima. Jedan od zahteva je i smanjenje opterećenja nastavnika administrativnim procedurama i podizanje statusa i ugleda prosvetnog radnika.

Pozvali su one koji se sa njihovim predlozima slažu da potpišu peticiju na sajtu DSJ. Potpisivanje je trajalo pet dana, tačnije do jutros u 8:00. Za to vreme prikupljeno je više od 100.000 potpisa.

– Za pet dana skupili smo 104 944 potpisa. Odštampane potpise ćemo u ponedeljak, 15. maja u 12.00, zajedno sa zahtevima predati nadležnima u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a u 12.30 i Ministarstvu prosvete. – navodi se na sajtu Društva za srpski jezik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Društvo za srpski jezik sakupilo više od 100.000 potpisa građana za pet dana – traži se ukidanje rijaliti programa, smanjenje administrativnog posla nastavnika

 1. Persa kaže:

  Neka to drustvo trazi obavezno cirilicno pismo svugde u Srbiji i normalno akcentovanje reci kao nekad pre ovog Sipke i Klajna koji sa jos nekima obogaljise srpki jezik!

 2. natalija vorgić kaže:

  svaka čast

 3. Bozana kaže:

  Slazem se sa zahtevima, ali i da nastavnici odreaguju, na pravi nacin, kao i direktori, kada neko dete ili njegovi roditelji, prijave nasilje, a ne da se to zataska, zbog ugleda skole. Nastavnici, direktor skole, pa i socijalna sluzba, zatajili su u slucaju malog Alekse i dete se na kraju ubilo. Razmisljajte malo i o tome

 4. SNEŽANA ŽIKIĆ kaže:

  JOŠ JEDAN POTPIS.

  1. Tatjana Žarković kaže:

   Pa zar uopšte treba da se kaže nešto? Zar postoji nešto što bi bilo za?

 5. Tatjana Žarković kaže:

  Ne borimo se samo za književni jezik,nego za lepotu duše,plemenitost,očuvanje smirenja….

 6. Sasa kaže:

  A zasto ta gospoda ne pidrze vec pokrenute peticije?i oni misle dobro nasoj deci ali opet oni znaju najbolje

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama