Држава ће стимулисати послодавце који усклађују код запослених рад и родитељство

Ревидираћемо Стратегију подстицања рађања

Стратегија подстицања рађања биће ревидирана и допуњена садржајима везаним за миграције и активно старење, рекла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.
Она је додала да је претходна година била најлошија година по свим параметрима, где се на 1.000 становника родило 9 беба, а умрло 15 људи, док у Црној Трави 2013. године није рођена ниједна беба.
Због тога је 15 општина добило бесповратна средства за програме пронаталитетне политике, које ће спроводити годину дана.
Министарка каже да мало охрабрује податак да је у прва три месеца ове године рођено 1.448 беба више него у прва три месеца прошле године.
Она каже да стандард породице јесте један од разлога зашто се млади парови не опредељују за рађање више деце, али да није пресудан.
То најбоље осликавају земље западне Европе које имају висок животни стандард, и сличне проблеме као наша земља.
Данци и серије са срећним породицама са пуно деце
Пронаталитетне мере, како каже, код њих дале су резултате. Тако, рецимо, Данци су анализирали најгледаније серије и ако срећна породица у сетрији има једно дете мењали су сценарио, те срећна породица мора да има двоје или троје деце.
– Оно што ми мислимо да може да се уради је да се мало едукују млади људи на плану популационе политике да се стиумулишу кроз запошљавање – рекла је Дејановић за ТВ Пинк и додала да је значајна мера усклађивање рада и родитељства.
Држава ће стимулисати послодавце који усклађују код запослених рад и родитељство -рекла је Дејановић гостујући на ТВ Пинк.
За сповођење пронаталитетних мера, додаје, важна је инфраструктура – школе, домови здравља.
– Општине које имају мање од 20.000 становника немају права на гинеколога и интернисту. Kако мислите да се ради пронаталитетна политика ако се буде поштовала та законска одредба – закључила је Дејановић.
 
Извор: Блиц