Држава изиграла просветне раднике

7 децембра, 2018

Штрајкови у српским школама се настављају. Представници свих просветних синдиката најавили су да ће 11. децембра часови бити скраћени на 30 минута због читавог низа нерешених проблема. Просветари траже побољшање материјалног положаја и увођење платних разреда и група, али тврде, да надлежни у држави на њихове захтеве ћуте.

У јеку школске године, проблеми просветних радника су и даље исти. Због нижих плата, застоја у преговорима око увођења платних разреда и група, изостанка потписивања посебног колективног уговора представници просветних синдиката поново најављују штрајк.

– Једанаести децембар ће изгледати тако што ће часови у школама чланицама бити скраћени на 30 минута. То је наш јасни апел да престати нећемо, да смо врло свесни онога шта се дешава српском образовању – каже председница УСПРС Јасна Јанковић, преноси Н1.

Просветари тврде да их је држава изиграла и подсећају да су 4. октобра постигли договор са Министарством просвете да им зарада буде 50 одсто виша него у јавним службама, што је и био повод за обуставу штрајка. Након тога, кажу да су из медија сазнали да ће им плата бити увећана за 9 одсто што је, како оцењују, неприхватљиво.

– После овог повећања, имаћемо и први и други, и трећи и четврти, чак можда и пети платни разред, испод минималца и они ће се дотирати са минималцем од 27.400 динара. Они неће да смање нечије плате да би их нама повећали, а немају да убаце у буџет 85 милијарди, према томе све је превара – каже Слободан Брајковић из Синдиката радника у просвети.

Из ресорног министарства за Н1 кажу да разлога за штрајк када су у питању захтеви просветара нема, јер је све, како тврде било опционо.

“Нико не може да каже да је преварен, јер је речено да ће се реформа плата десити за две до три године. Свакако се завршава 2021. године, само је било битно када ће почети. Када ће почети дефинисано је у разговорима са ММФ. Повећање ће бити линеарно као што су углавном и други сектори добили”, кажу из Министарства.

Просветари подсећају да им Влада још није исплатила заостале зараде, што је, тврде, потписано споразумом из 2015. године.

– У Србији је најнормалније да ви са неким преговарате, а онда вас тај превари, е па за нас то није нормално – каже Јасна Јанковић.

Представници свих просветних синдиката су најавили да ће радикализовати протесте у 2019. години уколико држава и даље настави да ћути на њихове захтеве.

Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама