Држава припремила план за учење од куће: Ученицима часови на РТС ако корона затвори школе

13 марта, 2020

Држава припремила план за учење од куће: Ученицима часови на РТС ако корона затвори школе

У Србији је у петак потврђено још 11 случајева заражених вирусом корона. Седам је објављено у петак ујутру, а о нова четири јавност је у петк увече обавестио министар здравља Златибор Лончар. Он је додао да се укупан број заражених попео на 35 и да је у петак тестирано 25 људи, а до сада укупно 239 особа. Као једну од мера спречавања ширења заразе, министар је најавио и затварање границе према Румунији.

У Београду, на Клиници за инфективне болести, лежи 10 оболелих, од којих ниједан није на респиратору, нити у тешком стању. Иста је ситуација и са шесторо заражених у Нишу. У Војводини има пет оболелих, од чега је четворо на новосадској Клиници за инфективне болести, а један у Општој болници Панчево. Од четворо заражених смештених у КЦ Војводине, двоје је боље у односу на претходни дан, а један је и даље у тешком стању.

Четврти, пребачен у петак из Кикинде, није на респиратору, али је под непрестаним мониторингом. Пацијент у Панчеву је нешто боље.

Школе у Србији се засада не затварају, али Влада Србије планира да, уколико до тога дође, уведе онлајн наставу. За то је припремљен и прецизан план. Како “Новости” сазнају, ученици ће лекције пратити на програмима Радио-телевизији Србије.

Према нашим сазнањима, постигнут је договор да се једна школа претвори у мултистудио, одакле ће снимати часове. Програм за основну школу би се емитовао преко Трећег канала РТС и РТС Планете, док би се материјал за средње школе и гимназије емитовао само преко РТС Планета. Министарство просвете обезбедиће, у том случају, видео-садржаје, а наставници ће моћи додатна предавања да организују путем “Јутјуба”, “Вајбера” и других платформи, као и уз помоћ дигиталних уџбеника.

Да се ради на припреми онлајн наставе, потврдила је у петак и премијерка Ана Брнабић, која је навела да је разговарала са министром просвете Младеном Шарчевићем о могућности учења од куће.

– Покренута је припрема, како би се омогућила настава од куће. Одржан је састанак са РТС о томе да се одређена настава одвија и на каналима РТС, као и да се део наставе одвија путем дигиталних уџбеника – рекла је она.

Иначе, државни званичници у петак су на ову тему одржали низ састанака са стручњацима и закључак је био да школе не треба затварати. Брнабићева је рекла да би то било контрапродуктивно, јер нико не може гарантовати да ће деца бити код куће и да се неће окупљати на неким другим местима. Она је, међутим, додала да ће се о свему консултовати са стручњацима и апеловала је на родитеље и запослене у просвети да се ослоне на стручна мишљења.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да деца нису преносиоци, што су навели и лекари из Кине с којима су у петак разговарали. Он је додао да ће струка моментално реаговати ако примети да се нешто нагло мења. Докторка Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да је Италија била једна од првих земаља које су затвориле школе, па то није дало апсолутно никакве ефекте у спречавању ширења вируса.

Иначе, у већини школа је број ђака на часовима смањен, јер родитељи сами одлучују да децу не шаљу на наставу. Директори образовних установа нису добили никакав допис из Министарства о променама у настави. Они су махом против затварања школа, иако многи трпе притисак родитеља.

– Школе не треба затварати, јер се вирус може добити било где – каже Милан Бајић, директор ОШ “Јосиф Панчић”. – У случају да се школе ипак затворе и настава организује од куће, наћи ћемо начин да то урадимо.

Истовремено, неки директори на своју руку су затворили установе. У чачанској Гимназији и у Економској школи у петак није било наставе, пошто није дошла ни половина ученика, јер је група ђака из обе школе у суботу била на рођенданској прослави школског друга на ком је била гошћа из Немачке, којој је, наводно, потврђено постојање вируса.

У Београду у ОШ “Михаило Петровић Алас” настава у петак није одржана јер је један од закупаца простора у згради школе позитиван на вирус корона. У међувремену је саопштено да ће ова основна школа и Економска школа у Чачку од понедељка наставити с радом и да су све већ дезинфиковане и спремне за наставу. Министар Шарчевић поручио је директорима да не могу сами да доносе такве одлуке, те да ће због тога бити санкционисани.

– Разумем и страх и панику, али свако мора да поштује процедуре и законе – рекао је он.

У Шапцу је о трошку локалне самоуправе почела свакодневна превентивна дезинфекција 60 свих школа.

Када је реч о високом образовању, управа Универзитета у Београду
обавестила је факултете да у наредном периоду седнице са више од 100 чланова треба да буду одржаване електронским путем. У установи Студентски центар “Београд” наводе да су обавештења о новом вирусу корона, мерама превенције, симптомима и начинима поступања у случају сумње на инфекцију постављена у свим објектима. Посебна пажња посвећује се праћењу здравственог стања запослених и корисника студентских домова.

Родитељи имају и недоумице око одласка деце на рекреативну наставу. У Министарству просвете речено нам је да одлука о евентуалном одлагању рекреативне наставе још није донета, те да ће више информација бити наредних дана. Директори школа кажу нам да ће, уколико школе буду затворене, вероватно бити отказана и рекреативна настава. Они упозоравају да су родитељи уплатили много новца, да је реч о милионима динара, а да нико не зна какао би и да ли би тај новац био враћен.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Држава припремила план за учење од куће: Ученицима часови на РТС ако корона затвори школе

  1. Gana каже:

    Pacijent koji je stigao iz bolnice u Kikindi je preminuo, zasto to niko ne objavljuje???? Gde su mediji da istrazuju informacije, ili ce samo kao stado da prenose sto vrhovni pastir kaze.

  2. Gost каже:

    Nije “navodno” nego je potvrdjen virus. U medjuvremenu je potvrdjen virus jednog gosta koji je i jedini testiran, ostali gosti su u karantinu.
    Nemojte lagati i siriti dezinformacije.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама