Državna matura odložena za školsku 2023/2024.

1 marta, 2021

Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem, koju je formirao prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog Branko Ružić donela je odluku da se vremenski interval za pripremu implementacije državne mature produži. Sagledavajući aktuelnu situaciju i njen uticaj na obrazovni sistem, kao i sve dosadašnje preduzete aktivnosti doneta je odluka da se državna matura – odnosno završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola realizuje školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine.

Prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali s obzirom na to da predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu Srbije i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, a uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave usled pandemije koronavirusa, Komisija će u kontinuitetu i pažljivo pratiti pripremu svaku od faza neophodnih za uvođenje državne mature, kao i realizaciju  Projekta IPA2015 „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura“.

Jedan od fokusa ove Komisije biće uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove, jer određeni broj njih nije usvojio dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.

U cilju uvođenja nacionalnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja, kao i drugim reformskim koracima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima snažnu podršku Evropske unije.

Izvor: MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama