Државна матура замениће пријемне испите на факултетима

19 маја, 2021

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да нови закон предвиђа увођење државне матуре, односно завршног испита за ученике трогодишњих средњих стручних школа, школске 2022/23. године, а општу, уметничку и стручну матуру школске 2023/24. године.

Ружић је подсетио на то да је претходно било планирано да се оваква матура полаже још од 2014. године, али да је било законских неусклађености, те да је боље да овај посао буде урађен квалитетно.

Foto: Instagram

Према његовим речима, ресорно министарство жели да процес увођења државне матуре буде транспарентан и да се ништа не уради површно, при чему је формирана комисија која ће пратити сваки корак рада на том послу.

План Министарства просвете је да државна матура замени пријемне испите за упис на факултете. Ипак, факултети ће имати право да евентуално затраже додатне испите, поврх оних које ученици буду положили на државној матури.

Основна разлика између државне матуре и досадашњих полагања је у чињеници да ће сви ученици у Србији исте испите полагати у исто време и бивати оцењени према истим мерилима. Тестови ће бити направљени на државном нивоу, критеријум оцењивања ће такође бити дефинисан на државном нивоу.

На испиту ће дежурати особе које нису запослене у школи, а ученичке одговоре ће оцењивати посебно обучене особе које такође нису запослене у школи у којој ученик полаже испит.

Прва генерација која ће полагати државну матуру је генерација ученика који су средњу школу уписали 2020. године. Пројекат државне матуре финансира ЕУ са око 3,7 милиона евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Државна матура замениће пријемне испите на факултетима"

 1. Ивана каже:

  На проби државне матуре тестирало се:
  где ће ко да седи због короне, како ће ко да упише свој број и на који начин ће се оцењивати – структурално…
  Дакле, све се тестирало сем знања.
  Можда би било лепо да се и то знање показало, али ето нема га.
  Просвета, ради просвете.
  Не ради ђака. Програм, преписан из иностранства, са пуно обавезних изборних предмета. Код њих је школа игра, овде није. Уџбеници рађени по принципу ‘Више страна, више новца’, неконцизни. А наставници – ко нема где да ради, ето њега у просвети… Част изузецима!
  И докле смо стигли…
  До летаргичне деце. Они се више ни не буне. Мисле да су сви лоши, и шта се ту може….
  Сва су нам деца лоша? Па, ми дебело грешимо негде…
  Никоме школа није битна, па ни наставницима….
  Господо… Замислите се.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама