“Državno školstvo je u pat poziciji – s jedne strane nezainteresovani roditelji, s druge obespravljeni nastavnici”

septembar 12, 2022

Četvoro učenika se ispisalo iz OŠ „2. oktobar“ u Zrenjaninu, a njihovi roditelji su odlučili da osnuju udruženje građana, s ciljem da promovišu vredne i posvećene nastavnike. To je epilog dešavanja u ovoj zrenjaninskoj osnovnoj školi, koji su usledili na početku nove školske godine.

Podsetimo, roditelji učenika III2 odeljenja zahtevali su da njihovoj deci i dalje predaje učiteljica koja je bila angažovana na određeno vreme, a ne nova, koju je postavila škola.

Međutim, u OŠ „2. oktobar“ im nisu izašli u susret. Zbog toga su neki od njih, ne mireći sa se ovom situacijom, odlučili da ispišu decu iz pomenute škole.

„Razlog što smo ispisali decu je taj što je uprava škole dozvolila da izgubi najposvećeniju i najvoljeniju učiteljicu. Odbijeno je nekoliko rešenja do kojih su došli roditelji u saradnji sa Školskom upravom Zrenjanina. Prema tim rešenjima, niko nije morao da ostane bez posla i naša deca ne bi menjala učiteljicu, treći put za tri godine. Sva rešenja koja su mogla biti i u skladu sa zakonom i u interesu dece su odbijena“, navode roditelji koji su odlučili da osnuju udruženje građana koje se simbolično zove po odeljenju III2.

„Državno školstvo je u pat poziciji“

Kako ističu u saopštenju dostavljenom redakciji portala Zrenjaninski, škola „2. oktobar“ je ostala bez četiri učenika, koja su bila među najboljima u razredu, bez najposvećenijeg i voljenijeg radnika i bez kredibiliteta. Ostali su sa negativnim publicitetom, dodaju roditelji.

„Državno školstvo je u pat poziciji. S jedne strane imamo nezainteresovane roditelje, koji dolaze u školu jedino da se bune za ocene. A s druge strane obespravljene nastavnike koji jure norme, koji su zaposleni na određeno, koji nemaju ni mehanizme ni načine da sankcionišu đake koji otvoreno sabotiraju čas. U sistemu koji nema načina da nagradi niti sankcioniše učesnike, ne isplati se truditi i raditi“, smatraju ovi roditelji i dodaju:

„Mi, roditelji ova četiri učenika, zajedno imamo osmoro dece i narednih skoro 20 godina će nam deca ići u školu. Hajde da u narednim godinama uradimo nešto po tom pitanju. Zajedno sa drugim roditeljima osnivamo udruženje građana. Želimo da promovišemo vredne i posvećene nastavnike i makar pohvalom podržimo njihov rad, jer od sistema ovakav kakav je trenutno, drugu nagradu dobiti neće. Da utičemo na roditelje da se zalažu za svoju decu, ali na pravi način. Ne da se žale na ocene. Ocene su nebitne. Decu šaljemo u školu da nauče nešto. Da nauče da budu drugari i korisni članovi zajednice. Školama to mora ponovo da postane primarni interes. A ne ispunjavanje puke forme i obezbeđivanje doživotnog zaposlenja srećnim pojedincima, zanemariviši potpuno interese dece“, zaključuju u saopštenju ovi roditelji i pozivaju i druge da im se pridruže.

Izvor: Zrenjaninski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "“Državno školstvo je u pat poziciji – s jedne strane nezainteresovani roditelji, s druge obespravljeni nastavnici”

  1. Vera kaže:

    Da,ali roditelje radi ostvarivanja svojih ciljeva ,koriste i losi ucitelji i nastavnici.Skola je leglo manipulacije od strane direktora,PP sluzbe,uticajnih roditelja.

  2. Miki kaže:

    Skole su potpuno unistene,pogasene su prave vrednosti.Trebace hiljadu godina da se nesto popravi

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama