DSJ uvodi novo takmičenje u škole

31 oktobra, 2022

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, baveći se unapređivanjem književne i jezičke kulture, sprovodi takmičenje iz književnosti u izradi najboljeg školskog pismenog zadatka. Uvodeći ovo takmičenje u škole, Društvo je smatralo da takmičenje treba da obuhvati teme kojima se obeležavaju godišnjice i jubileji značajnih pisaca i kulturnih događaja koji će svojom aktuelnošću podsticati razvijanje i bogaćenje izražajnih mogućnosti učenika. Cilj takmičenja je usavršavanje pismenosti i podsticaj na svestranije i slojevito proučavanje književne umetnosti. Takmičenje iz književnosti ulazi u grupu onih takmičenja koja fakulteti vrednuju na klasifikacionim ispitima.

Foto: Canva

Prema Propozicijama, ovo takmičenje nije obavezno za sve škole, niti za sve razrede, ni za sva odeljenja u školi, pa ni za sve učenike u jednom odeljenju. Zadaci se rade kao drugi školski pismeni zadatak isključivo na utvrđene teme, u sveskama za pismene zadatke, koje profesor pregleda, ispravlja, ocenjuje, obrazlaže ocenu i potpisuje punim imenom i prezimenom. Ponuđene teme nisu vezane za pojedini razred, već nastavnici odlučuju koju temu će dati u kom razredu. Stručni aktivi biraju dva rada iz škole i šalju ih Republičkoj komisiji do 15. decembra tekuće godine.

Ove godine takmičenje je posvećeno obeležavanju sledećih jubileja: 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, 140 godina od rođenja Sime Pandurovića, 140 godina od rođenja Franca Kafke, 150 godina od rođenja Radoja Domanovića, 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, i 240 godina od nastanka Dositejevog dela „Pismo Haralampiju”.

Takmičenje obuhvata izradu drugog školskog pismenog zadatka na jednu od sledećih tema:

  • Lutam još, vitak, sa srebrnim lukom – sećanje na Miloša Crnjanskog
  • Poezija Sime Pandurovića
  • Čovek u Kafkinom Procesu
  • Domanovićeva satirična žaoka
  • „Nek se ovaj vijek gordi nad svijema vjekovima, / on će era biti strašna ljudskijema koljenima”, Petar II Petrović Njegoš
  • „Pismo Haralampiju” (1783) – poruke našem dobu

Adresa Društva:

Filološki fakultet
Društvo za srpski jezik i književnost Srbije
(za takmičenje učenika srednjih škola iz književnosti)
Studentski trg 3
11000 Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama