Дуални систем образовања у наредној години у 127 школа

11 маја, 2017

За више од 69.000 осмака у средњим школама има 74.000 места. Са новом школском годином стижу и 19 нових дуалних образовних смерова као и 40 профила са елементима дуалности. Пред Привредном комором Србије је, кажу у Министарству просвете, озбиљан задатак да што више предузећа и инструктора добије лиценцу како би равноправно учествовали у образовању деце.

У Ваздухопловној академији у Београду 800 ученика учи по дуалном моделу образовања.

Ученици Академије кажу да је пракса на аеродромима у Београду, Нишу, Подгорици и Тивту јединствена прилика да се заокружи целокупно градиво које су радили.
“Од искуства имам летачке сате, неколико сати налета у аероклубу ‘Ваја’ и желим да постанем пилот”, каже један од ученика.
У дуални систем образовања у наредној школској години биће укључено 127 школа, а места ће бити за 2.330 ђака, кажу у Министарству просвете. За потребе привреде јер око 2.000 компанија жели да се укључи у систем, 40 занимања биће модернизовано и имаће елементе дуалног образовања, а за њих ће се школовати 3.000 ђака.
“Модни кројач, то је велика подршка текстилној индустрији, имаћемо за тај профил 380 места, подршка саобраћају, имаћемо подршку машинској индустрији, на пример оператер за прераду метала, који ће добити 90 места. Оно што нам предстоји у наредном периоду и што нисмо успели да за овако кратак временски период урадимо, а то је подршка грађевини, али се надам да ћемо наредна школске године покрити и то подручје рада”, истиче саветник министра просвете Габријела Грујић.
У Грађевинску школу у Београду прошле године уписано је само десет зидара. За оне који упишу дефицитарна занимања, могуће су бенефиције.
“Постоји листа дефицитарних занимања, свакако ће добити стипендије и подршку од Министарства просвете”, истиче Грујићева.
Нацрт закон о дуалном образовању је завршен и ускоро ће се наћи на јавној расправи, па у републичком парламенту.
Извор: РТС 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама