Dualno obrazovanje: Kompanije i privrednici raspoloženi da daju određene nadoknade deci zbog njihovog učešća u radnom procesu

21 decembra, 2016

Škole ne mogu da isprate tehnološke promene i imperativ je da se deo stručnog, praktičnog obrazovanja izmesti u kompanije, to je u interesu svih, jer dualno obrazovanje donosi posao, izjavila je danas rukovodilac Centra za
“PKS je izuzetno aktivna u uvođenju dualnog obrazovanja, kao institucija koja zastupa interese privrede”, rekla je Stojanović nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete i grada Jagodina.
Škole ne mogu da isprate tehnološke promene
Stojanović ističe da se privredni subjekti suočavaju sa velikim problemima da dodju do stručnog i kvalifikovanog kadra, jer djaci, nakon što završe srednju stručnu školu, nemaju funkcionalna i upotrebljiva i primenjiva znanja kako da se odmah mogu uključiti u radni proces.
“Tehnika i tehnologija u današnjem društvu napreduju, škole jednostavno ne mogu ispratiti te promene, tako da je imperativ da se taj deo stručnog, praktičnog obrazovanja mora izmestiti u kompanije, jer je to u interesu svih nas, naše dece, privrede, jer dualno obrazovanje donosi posao”, naglasila je Stojanović.
Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma rekao je da je Jagodini neophodna stručna radna snaga, budući da je to jedan od gradova gde je poslednje tri godine došao najveći broj investitora i da će Jagodina do kraja sledeće godine imati najmanje 15 novoizgradjenih fabrika.
Marković: Završe srednju školu, ali ne znaju da rade to što su završili
“Da bismo u budućnosti imali stručnu radnu snagu, predloženo je i u načelu je dogovoreno da nekoliko novih smerova ubacimo i da u našim srednjim školama djaci koji budu želeli da postanu sutra majstori, ili da rade u fabrikama koje će početi sledeće godine da proizvode, to i mogu”, rekao je Marković.
Napomenuo je da je važno da dualno obrazovanje što pre zaživi, jer, kako je rekao, iz godine u godinu sve više primera ima da đaci koji završe srednju školu, ne znaju da rade ono što su završili, a da poslodavci žele da prime one koji imaju neko osnovno znanje.
Savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić rekla je da ono što čini naš nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja može da se u Jagodini brzo implementira, jer su, kako je navela, potrebna dva profila koja su po dualnom modelu uradjena, a to su profili modni krojač i operater izrade nameštaja.
Prema njenim rečima, kompanije i privrednici veoma su raspoloženi da sklope aktivne ugovore sa školama, da daju određene nadoknade deci zbog njihovog učešća u radnom procesu u kompanijama, te da će se obavezati da djake koji postignu dobre rezultate, nakon toga i zaposle.
“A mi, kroz naš dualni sistem, unapredjeni sistem obrazovanja, učinićemo decu preduzimljivom i kroz taj sistem omogući ćemo im da otvore i svoje kompanije i da odmah nakon svog srednješkolskog formalnog obrazovanja mogu aktivno da učestvuju u procesu proizvodnje”, rekla je Grujić.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama