Дуално образовање: Компаније и привредници расположени да дају одређене надокнаде деци због њиховог учешћа у радном процесу

Школе не могу да испрате технолошке промене и императив је да се део стручног, практичног образовања измести у компаније, то је у интересу свих, јер дуално образовање доноси посао, изјавила је данас руководилац Центра за
„ПКС је изузетно активна у увођењу дуалног образовања, као институција која заступа интересе привреде“, рекла је Стојановић након састанка са представницима Министарства просвете и града Јагодина.
Школе не могу да испрате технолошке промене
Стојановић истиче да се привредни субјекти суочавају са великим проблемима да додју до стручног и квалификованог кадра, јер дјаци, након што заврше средњу стручну школу, немају функционална и употребљива и примењива знања како да се одмах могу укључити у радни процес.
„Техника и технологија у данашњем друштву напредују, школе једноставно не могу испратити те промене, тако да је императив да се тај део стручног, практичног образовања мора изместити у компаније, јер је то у интересу свих нас, наше деце, привреде, јер дуално образовање доноси посао“, нагласила је Стојановић.
Председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма рекао је да је Јагодини неопходна стручна радна снага, будући да је то један од градова где је последње три године дошао највећи број инвеститора и да ће Јагодина до краја следеће године имати најмање 15 новоизградјених фабрика.
Марковић: Заврше средњу школу, али не знају да раде то што су завршили
„Да бисмо у будућности имали стручну радну снагу, предложено је и у начелу је договорено да неколико нових смерова убацимо и да у нашим средњим школама дјаци који буду желели да постану сутра мајстори, или да раде у фабрикама које ће почети следеће године да производе, то и могу“, рекао је Марковић.
Напоменуо је да је важно да дуално образовање што пре заживи, јер, како је рекао, из године у годину све више примера има да ђаци који заврше средњу школу, не знају да раде оно што су завршили, а да послодавци желе да приме оне који имају неко основно знање.
Саветница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић рекла је да оно што чини наш национални модел дуалног и предузетничког образовања може да се у Јагодини брзо имплементира, јер су, како је навела, потребна два профила која су по дуалном моделу урадјена, а то су профили модни кројач и оператер израде намештаја.
Према њеним речима, компаније и привредници веома су расположени да склопе активне уговоре са школама, да дају одређене надокнаде деци због њиховог учешћа у радном процесу у компанијама, те да ће се обавезати да дјаке који постигну добре резултате, након тога и запосле.
„А ми, кроз наш дуални систем, унапредјени систем образовања, учинићемо децу предузимљивом и кроз тај систем омогући ћемо им да отворе и своје компаније и да одмах након свог средњешколског формалног образовања могу активно да учествују у процесу производње“, рекла је Грујић.
 
Извор: Блиц