Дуг државе просветним радницима застарео, штрајка нема

23 септембра, 2016

Штрајка у просвети засад неће бити, а од исхода преговора са Министарством просвете зависи да ли ће запосленима у образовању бити исплаћен закинути део зараде у 2014. години или ће морати да туже државу.
prosvetaНаиме, због погрешног обрачуна плата током годишњег одмора просветари су прошле године добили у просеку 5.500 динара мање, а по 3.500 у 2014. и 2013. години.
Иако су председници Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије и ГСПРС “Независност” крајем августа најављивали штрајк упозорења, уколико им Министарство до 20. септембра не исплати сва дуговања, на рачуне просветара легао је само део који је закинут у 2015. То је очигледно било довољно да синдикати засад одустану од протеста упозорења.
Томислав Живановић, лидер ГСПРС “Независност”, каже за Данас да је у међувремену потраживање за 2013. застарело, а да ће се о исплати новца који им је незаконито одузет у 2014. тек преговарати са Министарством просвете. Уколико до договора не дође просветни радници имају опцију да поднесу тужбе, а Живановић јуче није конкретно одговорио на питање Данаса да ли је то реалан сценарио.
– Тражили смо да о исплати закинутог дела плата за 2014. разговарамо са помоћником министра за финансије, али се он прогласио ненадлежним за то питање. Зато чекамо да нас прими министар просвете. Нисмо одустали од штрајка упозорења, чекамо да видимо исход преговора са министром, а одлуку да ли ће протеста бити или не донеће синдикална руководства – каже за Данас Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије.
А у предстојећим преговорима са министром “на столу” ће бити не само питање закинутих плата већ и повећање које је премијер Александар Вучић више пута најављивао.
– Минимална цена рада је порасла за 8,5 одсто, што значи да би и наше плате требало да буду повећане бар за толико, како бисмо успели да се вратимо на ниво пре смањења од 10 одсто – каже Живановић и подсећа да су последњим повећањем плате запослених у образовању порасле за четири одсто, док су радници у високом образовању добили два одсто.
Раније, три репрезентативна синдиката просветара најавила су да ће од Министарства просвете и Владе тражити да се плате у образовању буџетом за наредну годину повећају за 17 одсто, како би се бар изједначиле са просечном зарадом у Републици. Према речима синдиката, просечна зарада у Србији за август износила је 46.280 динара, а у образовању 39.500.

Трећина збринута

Трећина технолошких вишкова и исто толико запослених који су радни однос засновали без пуне норме, успело је да допуни фонд часова преузимањем, показује “први пресек” стања на терену. Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, каже да ово нису потпуни подаци и да ће се право стање знати 30. септембра, те да ће синдикати након тога све спорне случајеве проследити министру просвете Младену Шарчевићу, који је обећао да ће реаговати на злоупотребе.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Дуг државе просветним радницима застарео, штрајка нема

 1. Marija каже:

  Postovani, moze li neko od vas da mi objasni zasto porodilje nisu dobile tu razliku isplata? Ja sam od oktobra 2015. otisla na trudnicko,a porodila se u maju. I nama je odbijeno za vreme raspusta.Sacekala sam uplatu bolovanja ali nema nista.

  1. Mira каже:

   A ja sam juna 2015.dosla sa porodiljskog, i jula 2015.sam bila na odmoru. Takodje nisam dobila razliku, a primila sam manju platu.

   1. Dušan каже:

    U oba slučaja se računa na isti način.Kod Vas koji ste sada na bolovanju trenutna naknada se plaća preko drugog ministarstva.Koliko znam,škole su i za Vas obračunale ali to ide malo sporije zbog izvora trenutnog plaćanja.Moraće da plate, a ne vidim zašto već nisu.Ukoliko ni sa narednom završnom isplatom ne plate moraćemo nešto preduzeti.

 2. Marija каже:

  Da li neko može da mi odgovori zašto nastavnici koji su bili na zameni u tom periodu, a nisu u stalnom radnom odnosu, nisu dobili pomenutu razliku? Ja sam radila od februara 2013 do maja 2016, bez prekida i ništa nisam dobila. Kako mi je objašnjeno, nisam bila na platnom spisku u avgustu, pa će to naknadno biti uplaćeno- da li će i kada će!?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама