Dug države prosvetnim radnicima zastareo, štrajka nema

23 septembra, 2016

Štrajka u prosveti zasad neće biti, a od ishoda pregovora sa Ministarstvom prosvete zavisi da li će zaposlenima u obrazovanju biti isplaćen zakinuti deo zarade u 2014. godini ili će morati da tuže državu.
prosvetaNaime, zbog pogrešnog obračuna plata tokom godišnjeg odmora prosvetari su prošle godine dobili u proseku 5.500 dinara manje, a po 3.500 u 2014. i 2013. godini.
Iako su predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS “Nezavisnost” krajem avgusta najavljivali štrajk upozorenja, ukoliko im Ministarstvo do 20. septembra ne isplati sva dugovanja, na račune prosvetara legao je samo deo koji je zakinut u 2015. To je očigledno bilo dovoljno da sindikati zasad odustanu od protesta upozorenja.
Tomislav Živanović, lider GSPRS “Nezavisnost”, kaže za Danas da je u međuvremenu potraživanje za 2013. zastarelo, a da će se o isplati novca koji im je nezakonito oduzet u 2014. tek pregovarati sa Ministarstvom prosvete. Ukoliko do dogovora ne dođe prosvetni radnici imaju opciju da podnesu tužbe, a Živanović juče nije konkretno odgovorio na pitanje Danasa da li je to realan scenario.
– Tražili smo da o isplati zakinutog dela plata za 2014. razgovaramo sa pomoćnikom ministra za finansije, ali se on proglasio nenadležnim za to pitanje. Zato čekamo da nas primi ministar prosvete. Nismo odustali od štrajka upozorenja, čekamo da vidimo ishod pregovora sa ministrom, a odluku da li će protesta biti ili ne doneće sindikalna rukovodstva – kaže za Danas Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.
A u predstojećim pregovorima sa ministrom “na stolu” će biti ne samo pitanje zakinutih plata već i povećanje koje je premijer Aleksandar Vučić više puta najavljivao.
– Minimalna cena rada je porasla za 8,5 odsto, što znači da bi i naše plate trebalo da budu povećane bar za toliko, kako bismo uspeli da se vratimo na nivo pre smanjenja od 10 odsto – kaže Živanović i podseća da su poslednjim povećanjem plate zaposlenih u obrazovanju porasle za četiri odsto, dok su radnici u visokom obrazovanju dobili dva odsto.
Ranije, tri reprezentativna sindikata prosvetara najavila su da će od Ministarstva prosvete i Vlade tražiti da se plate u obrazovanju budžetom za narednu godinu povećaju za 17 odsto, kako bi se bar izjednačile sa prosečnom zaradom u Republici. Prema rečima sindikata, prosečna zarada u Srbiji za avgust iznosila je 46.280 dinara, a u obrazovanju 39.500.

Trećina zbrinuta

Trećina tehnoloških viškova i isto toliko zaposlenih koji su radni odnos zasnovali bez pune norme, uspelo je da dopuni fond časova preuzimanjem, pokazuje “prvi presek” stanja na terenu. Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da ovo nisu potpuni podaci i da će se pravo stanje znati 30. septembra, te da će sindikati nakon toga sve sporne slučajeve proslediti ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, koji je obećao da će reagovati na zloupotrebe.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Dug države prosvetnim radnicima zastareo, štrajka nema

 1. Marija kaže:

  Postovani, moze li neko od vas da mi objasni zasto porodilje nisu dobile tu razliku isplata? Ja sam od oktobra 2015. otisla na trudnicko,a porodila se u maju. I nama je odbijeno za vreme raspusta.Sacekala sam uplatu bolovanja ali nema nista.

  1. Mira kaže:

   A ja sam juna 2015.dosla sa porodiljskog, i jula 2015.sam bila na odmoru. Takodje nisam dobila razliku, a primila sam manju platu.

   1. Dušan kaže:

    U oba slučaja se računa na isti način.Kod Vas koji ste sada na bolovanju trenutna naknada se plaća preko drugog ministarstva.Koliko znam,škole su i za Vas obračunale ali to ide malo sporije zbog izvora trenutnog plaćanja.Moraće da plate, a ne vidim zašto već nisu.Ukoliko ni sa narednom završnom isplatom ne plate moraćemo nešto preduzeti.

 2. Marija kaže:

  Da li neko može da mi odgovori zašto nastavnici koji su bili na zameni u tom periodu, a nisu u stalnom radnom odnosu, nisu dobili pomenutu razliku? Ja sam radila od februara 2013 do maja 2016, bez prekida i ništa nisam dobila. Kako mi je objašnjeno, nisam bila na platnom spisku u avgustu, pa će to naknadno biti uplaćeno- da li će i kada će!?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama