Дугорочно решење за наставу на даљину и после пандемије

16 априла, 2020

Уместо у седам учионица једне школе, као што се донедавно снимало, у најмање 70 наставничких домова настају дигитална предавања за систем образовања на даљину. До краја пандемије ковида 19 просветни радници и ТВ екипе неће се окупљати ни у каквом студију, јер су се наставници већ латили снимања лекција код куће, помоћу рачунара.

– Углавном посао настављају предавачи који су од почетка учествовали у организованом снимању лекција. Неке колеге су се умориле, па су се повукле. Из неког разлога, поједини нису желели да своје дигиталне компетенције подигну на виши ниво и одустали су од даљег снимања. Али прикључили су се нови наставници који су хтели, али нису могли да дођу у престоницу на снимање. – открива за лист Политика Биљана Марић, саветник министра просвете за дигитализацију у образовању.

Уницеф је притекао у помоћ Министарству просвете, науке и технолошког развоја како би се купиле лиценце за софтвер „Камтазија” (Camtasia) помоћу кога ТВ часови могу изгледати професионално, па и кад их праве они који нису стручњаци за камеру, тон, осветљење, режију, сценографију већ за предметну наставу: језика и књижевности, математике, филозофије, биологије, географије… Од прошле недеље користе га учитељи и наставници.

Предавачи који код куће припремају лекције за генерације школараца који уче на даљину лако су се адаптирали на нове услове рада, утисак је Биљане Марић. Она каже да су им на располагању видео-упутства, техничка подршка и помоћ колега из сектора за дигитализацију ресорног министарства. Објаснила је и да је министарство 70 рачунара са лиценцираним софтвером уступило на коришћење наставницима који већ снимају часове код куће. Има и просветних радника који би за исти посао користили своје рачунаре, али им је потребан лиценциран софтвер.

Дугорочно решење за наставу на даљину и после пандемије

Са новим снимањем часова код куће, нема бојазни да неће бити довољно материјала и предавања за учење на даљину, а нема ни ризика од ширења заразе. На овај начин може се омогућити неометан континуитет у настави и учењу чак и у случају увођења вишедневног полицијског часа. Намеће се питање зашто се тако није радило од почетка?

– Од почетка ванредног стања смо о овоме размишљали. Било је потребно време да се организујемо, да се обезбеди лиценциран софтвер. Требало је и хардвер прибавити и оспособити, да би наставници могли да користе рачунаре опремљене програмом и техничком подршком. Сада набављени лиценцирани софтвери остају нашем образовању заувек и користиће се и убудуће у редовним условима школовања – разјашњава саветник министра просвете за дигитализацију у образовању.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама