Dva nova romana o Kauboju Kosti su stigla!

24 februara, 2021

U izdanju Kreativnog centra nedavno su objavljene dve nove knjige u serijalu o Kauboju Kosti – Kauboj Kosta i Toma Tornado i Kauboj Kosta na rodeu. Krajem 2018. godine Kreativni centar je preveo na srpski četiri knjige o tom neobičnom junaku – Kauboj Kosta i njegova svinja Cica, Kauboj Kosta i poni prdiguz, Kauboj Kosta i dosadne kokoške i Kauboj Kosta i Grozni Frenk – koje su naišle na odlične reakcije predškolaca i mlađih osnovaca.

Mališani u Srbiji već su zavoleli ovog netipičnog kauboja koji živi usred Divljeg zapada, na ranču Srećica, sa svojim vernim prijateljicama – svinjom Cicom i kravom Ružom. Ranč je okružen gustom šumom kaktusa koja ih štiti od bandita i kojota, ali zbog koje ih retko ko posećuje. Ipak, život na ranču Srećica nikada nije dosadan, već je pun uzbuđenja i komičnih situacija, sa srećnim završetkom.

Iz prve četiri knjige čitaoci su saznali kako je Kosta rešio problem sa bodljikavim kaktusima zbog kojih mu je veoma teško da ode po namirnice, kako je prošao obračun sa opasnim razbojnikom Groznim Frenkom, na koji način se izborio sa grupom kokošaka koje su mu se uselile u kuću bežeći od zlog kojota i da li je Kosta uspeo da jaše divljeg ponija koji pri tom ima i problema sa stomakom i ispušta neprijatne mirise.

U novim knjigama Kostine dogodovštine se nastavljaju. Iz knjige Kauboj Kosta na rodeu saznajemo da se naš junak prvi put u životu takmiči u jahanju divljeg konja, hvatanju snažnog bika lasom i bacanju potkovice udalj. Mali čitaoci će otkriti da li će Kosta biti bolji od Bate Bubuljičića i Bože Čačkonosića, iskusnih učesnika na rodeu koji se služe raznim prljavim trikovima da bi pobedili. U priči Kauboj Kosta i Toma Tornado Kosta nije mogao da veruje svojim očima kada se na njegovoj farmi, posle snažnog uragana, odjednom pojavilo majmunče. Toma Tornado, kako su ga Cica i Ruža nazvale, bio je neodoljivo sladak, ali spreman na svakojake vragolije. I, naravno, ubrzo se desio pravi cirkus…

Knjige iz edicije o Kauboju Kosti pune su avantura i duhovitih obrta, uz privlačne i vesele ilustracije. Zbog zanimljivog sadržaja, obima teksta i veličine slova ove knjige su idealne za podsticanje samostalnog čitanja kod čitalaca početnika, a mogu poslužiti i kao dobro štivo za zajedničko čitanje i uživanje dece i roditelja.

Serijal o Kauboju Kosti napisali su Eva Mušinski (1962-2020) i Karsten Tajh (1967), oboje pisci i ilustratori iz Berlina. Kada je Kreativni centar pre tri godine objavio prve knjige o Kauboju Kosti, pitali smo autore kako su dobili ideju za priču o kauboju koji nema konja, pije kafu iz šolje ukrašene cvetnim motivima i ima baštu s povrćem. Odgovorili su nam da su im izdavači iz Nemačke još 2003. ponudili da napišu knjigu za čitaoce početnike. Kako su tada Pirati sa Kariba bili popularni, svi izdavači su hteli piratske priče za decu, ali oni su odlučili da naprave drugačijeg heroja. Tako je nastao Kauboj Kosta. Serijal o njemu obuhvata više od deset knjiga, od kojih su neke objavljene na sedam jezika.

Za sve čitaoce Kreativni centar je priredio posebnu akciju koja važi na sajtu, kao i u njihove tri knjižare (Makedonska 30 u Beogradu, Uroša Martinovića 12 na Novom Beogradu i Sinđelićev trg 19 u Nišu) – uz dve kupljene knjige na poklon se dobija poster s junacima ovih knjiga, a uz četiri kupljene knjige poklon je specijalna kaktus-olovka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama