Dva zdravstvena problema koja se najčešće utvrđuju na sistematskom pregledu predškolaca

15 aprila, 2021

Prema rečima Dejana Joneva, pedijatra u Domu zdravlja “Dr Simo Milošević” na Čukarici, poslednjih desetak godina najčešći zdravstveni problemi koji muče predškolce su ravni tabani i loše držanje. Ovo su dijagnoze koje se, uglavnom, upisuju u karton budućeg prvaka i prate ga do završetka srednje škole, prenosi Tanjug. On ističe da ni ortopedi ne mogu da objasne šta je uzrok tome.

Foto: Canva

– Ravni tabani su, po učestalosti, prestigli krivu kičmu i loše držanje – kaže dr Jonev. – Dešava se i da završe srednju školu i dalje imaju ravne tabane. Nekada su deca mnogo više vremena išla bosa, a ravni tabani su bili retki. Možda je to jedan od razloga što je, već godinama, ovaj deformitet najčešće prisutan kod budućih đaka.

Doktor Jonev navodi da loše držanje koje je, takođe deo anamneze, nije u vezi sa nošenjem školske torbe, već sa stavom tela, hodom koje današnje generacije imaju. I dr Biserka Šutaković, načelnik pedijatrije u Domu zdravlja “Zemun”, kaže da su sistematski pregledi i u ovoj zdravstvenoj ustanovi pokazali da predškolci imaju iste zdravstvene probleme.

Izvor: Tanjug / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama