Два здравствена проблема која се најчешће утврђују на систематском прегледу предшколаца

15 априла, 2021

Према речима Дејана Јонева, педијатра у Дому здравља “Др Симо Милошевић” на Чукарици, последњих десетак година најчешћи здравствени проблеми који муче предшколце су равни табани и лоше држање. Ово су дијагнозе које се, углавном, уписују у картон будућег првака и прате га до завршетка средње школе, преноси Танјуг. Он истиче да ни ортопеди не могу да објасне шта је узрок томе.

Foto: Canva

– Равни табани су, по учесталости, престигли криву кичму и лоше држање – каже др Јонев. – Дешава се и да заврше средњу школу и даље имају равне табане. Некада су деца много више времена ишла боса, а равни табани су били ретки. Можда је то један од разлога што је, већ годинама, овај деформитет најчешће присутан код будућих ђака.

Доктор Јонев наводи да лоше држање које је, такође део анамнезе, није у вези са ношењем школске торбе, већ са ставом тела, ходом које данашње генерације имају. И др Бисерка Шутаковић, начелник педијатрије у Дому здравља “Земун”, каже да су систематски прегледи и у овој здравственој установи показали да предшколци имају исте здравствене проблеме.

Извор: Танјуг / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама