Dve nastavnice iz Srbije među 50 najboljih NA SVETU

19 oktobra, 2022

Katarina Veljković i Ivana Kovačević, predstavljale su našu zemlju na prvom Evropskom samitu za finaliste takmičenja Global Teacher Prize (GTP).

Nastavnice iz Srbije, koje su bile finalisti ovog prestižnog takmičenja 2019. i 2020. godine i time ušle u krug 50 najboljih nastavnika na svetu, predstavile su našu inovativnu obrazovnu praksu koja koristi odabrane javno dostupne digitalne alate u virtuelnom okruženju, kao i otvorene digitalne obrazovne sadržaje koji doprinose povećanju digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola.

Nastavnice Veljković i Kovaćević ističu važnost učestvovanja na ovakvom internacionalnom samitu, gde se još jednom pokazalo i potvrdilo da naš obrazovni sistem zavređuje veliku pažnju na svetskoj obrazovnoj sceni. Sa ovog skupa nose divne utiske i pozitivnu energiju koja je nastala u razmeni ideja, druženja i jačanja veza među nastavnicima iz cele Evrope. Ponosne su što su deo grupe ambasadora GTP.

Evropski samit za finaliste takmičenja Global Teacher Prize održan je u Lisabonu, početkom oktobra 2022. godine, u organizaciji Varky Foundation, Mentes Empreendadors, Lisbon City Council, Nova School of Business and Economics i School Group Passos Manuel.

Samit je okupio najbolje nastavnike iz Portugala, Švedske, Grčke, Finske, Francuske, Italije, Engleske, Albanije, Rumunije, Slovačke, Nemačke, Holandije, Estonije i Srbije.

Na Samitu su iz različitih perspektiva evropskih nastavnika predstavljene inovativne metode rada i učenja, razmatrani su načini usvajanja znanja, kognitivni i neurološki aspekti učenja, primena tehnologije u radu i jednakost prava učenja itd. U okviru radnih grupa nastavnici su osmišljavali projekte iz oblasti inkluzije,  modernizacije STEM, preduzetništva u obrazovanju i drugih aktuelnih tema.

Diskutovalo se i o položaju nastavnika u savremenom obrazovnom sistemu. Zaključeno je da različite zemlje imaju iste izazove, a to su: motivisanje mladih ljudi da se odluče da se bave prosvetnim radom i nastavničkom profesijom, aktivno uključivanje roditelja u obrazovanje, prepoznavanje i nagrađivanje nastavničkog rada itd.

Katarina Veljković, nastavnik računarske grupe predmeta u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Proglašena je za najboljeg edukatora Srbije, i ušla je u Top 50 nastavnika sveta 2019. godine. Osvajala je mnogobrojne nagrade u oblasti obrazovanja. Autor i realizator je više programa stručnog usavršavanja iz oblasti učenja na daljinu, primene IKT u nastavi. Koautor akreditovanih udžbenika za nastavu predmeta Informatika i računarstvo za osnovnu školu.  Član je radnih grupa za izradu nastavnih programa za osnovnu školu i gimnaziju u oblasti računarstva i informatike. Stalno istražuje i koristi inovativne metode (Lego robota, micro:bit, Arduino, Minecraft, Abelix, Moodle itd.) učenja kako bi deca i mladi na što efikasniji način koristili tehnologiju za učenje u cilju ostvarivanja svog potencijala.

Ivana Kovačević je nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Dr Dragan Hercog” u Beogradu i doktorand na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je i voditelj akreditovanih obuka za nastavnike, predavač na nacionalnim i međunarodnim konferencijama, seminarima i simpozijumima, autor javno dostupnih digitalnih obrazovnih sredstava, elektronskih udžbenika i asistivne tehnologije, koautor priručnika za nastavnike, autor stručnih i naučnih radova. Rukovodilac je višestruko nagrađivane literarne sekcije i dobitnik brojnih priznanja i nagrada za nastavnike. Dobitnik je Svetosavske nagrade i finalista je takmičenja Global Teacher Prize 2020. Svojim radom nastoji da obrazovanje učini dostupnim svakom detetu.

Nagradu Global Teacher Prize dodeljuje fondacija Varkey Foundation u partnerstvu s organizacijom UNESCO. Ova nagrada je najveća nagrada ove vrste, uspostavljena je da bi se odalo priznanje izuzetnim nastavnicima koji su dali izvanredan doprinos svojoj profesiji, ali i da bi se istakla važna uloga koju nastavnici imaju u društvu. Otkrivajući na hiljade priča heroja koji su promenili živote mladih ljudi, nagrada namerava da oživi izuzetan rad miliona nastavnika u čitavom svetu.

Izvor: MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama