Dvoje profesora iz Srbije u konkurenciji za SVETSKU NAGRADU OD 3,9 MILIONA DOLARA

12 aprila, 2019

Profesorka harmonike i kamerne muzike u Muzičkoj školi “Kosta Manojlović” u Zemunu Danijela Rakić i profesor računarstva i informatike u Karlovačkoj gimnaziji Goran Jovišić postali su kandidati za prestižnu svetsku nagradu “Jidan” (Yidan) vrednu 3,9 miliona dolara.

Oni će biti prvi profesori iz Srbije koji će se takmičiti sa kolegama iz celog sveta za nagradu koja se dodeljuje pojedincima za izuzetna dostignuća u istraživanju i razvoju u oblasti obrazovanja. Ta čast im je pripala kao laureatima projekta Udruženja “Najbolji edukatori Srbije”.

Danijela Rakić priznanje za najboljeg edukatora dobila je pre dve godine. Sa 25 godina nastavničkog staža, kako tvrde njene kolege, i dalje je primer edukatora koji odiše entuzijazmom i motivacijom u svakodnevnom radu sa đacima. Ona je sa svojim učenicima do sada osvojila preko 320 nagrada u 30 zemalja sveta.

Danijela Rakić je pedagoški savetnik i nastavnik mentor, drži ogledne časove za nastavnike početnike i za nju govore da uvek ukazuje na primenu različitih metoda nastave i načine na koje se može probuditi motivacija učenika. Kako kaže, za nju je velika čast što će predstavljati našu zemlju na ovako prestižnom takmičenju.

– Moje istraživanje bavi se sistemima životnog učenja, pismenosti za sve, nastavnicima i veštinama za rad i život u savremenom dobu. Pošto predajem akademsku harmoniku, posmatram svoje učenike od sedme do 19 godine života. S njima preživljavam svaki uspeh i neuspeh i praktično postajem produžena roditeljska ruka. To mi je bila i želja da ovim istraživanjem prikažem put jednog deteta od kada počne da svira pa sve dok ne odsvira svoj diplomski koncert. Zato sam izuzetno počastvovana što ću sa kolegom Jovišićem predstavljati našu zemlju i obrazovanje, a samim tim i našu decu – kaže ona.

Slična osećanja gaji i njen kolega Goran Jovišić, koji se za nagradu prijavio sa temom “Primena slobodnog softvera u obrazovnim ustanovama u Srbiji”.

– Mislim da je ovo kruna mog rada dugog 31 godinu. Oduvek sam se trudio da mi nastava bude raznolika i zanimljiva, da učenike učim raznim veštinama, da ih uključim u takozvanu četvrtu industrijsku revoluciju koja sada menja i svest i način razmišljanja, a ne samo tehnologiju – kaže Jovišić, koji je titulu najboljeg edukatora u Srbiji dobio 2015. On je jedan od osnivača i predsednik Udruženja profesora informatike Srbije. Kolege za njega kažu da ga odlikuju nesebičan i predan rad, da je odličan organizator i pokretač inovativnih i kreativnih ideja, upotrebe novih tehnologija u nastavi.

Njegovi učenici učestvuju na različitim takmičenjima i projektima i osvajaju prva mesta. Na njegovim časovima učenici su spojili različite predmete, pa su tako, recimo, u okviru informatike i nemačkog jezika digitalizovali knjige na tom jeziku koje su kasnije prevodili i izradili rečnik IT pojmova.

Nagrada kineskog milijardera

Nagradu “Jidan” ustanovio je jedan od najpoznatijih kineskih internet preduzetnika, milijarder i filantrop dr Čarls Čen Jidan, koji podržava nastavnike širom sveta čije inovacije imaju uticaj na obrazovni sistem. Dobitnici nagrade pored 3,9 miliona dolara dobijaju i funkciju “Jidan” ambasadora koji su dužni da polovinu novca ulože u dalja istraživanja za poboljšanja obrazovnog sistema u njihovoj domovini i svetu. Rezultati takmičenja za nagradu “Jidan” biće poznati u septembru ove godine.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama