Двоје професора из Србије у конкуренцији за СВЕТСКУ НАГРАДУ ОД 3,9 МИЛИОНА ДОЛАРА

12 априла, 2019

Професорка хармонике и камерне музике у Музичкој школи “Коста Манојловић” у Земуну Данијела Ракић и професор рачунарства и информатике у Карловачкој гимназији Горан Јовишић постали су кандидати за престижну светску награду “Јидан” (Yidan) вредну 3,9 милиона долара.

Они ће бити први професори из Србије који ће се такмичити са колегама из целог света за награду која се додељује појединцима за изузетна достигнућа у истраживању и развоју у области образовања. Та част им је припала као лауреатима пројекта Удружења “Најбољи едукатори Србије”.

Данијела Ракић признање за најбољег едукатора добила је пре две године. Са 25 година наставничког стажа, како тврде њене колеге, и даље је пример едукатора који одише ентузијазмом и мотивацијом у свакодневном раду са ђацима. Она је са својим ученицима до сада освојила преко 320 награда у 30 земаља света.

Данијела Ракић је педагошки саветник и наставник ментор, држи огледне часове за наставнике почетнике и за њу говоре да увек указује на примену различитих метода наставе и начине на које се може пробудити мотивација ученика. Како каже, за њу је велика част што ће представљати нашу земљу на овако престижном такмичењу.

– Моје истраживање бави се системима животног учења, писмености за све, наставницима и вештинама за рад и живот у савременом добу. Пошто предајем академску хармонику, посматрам своје ученике од седме до 19 године живота. С њима преживљавам сваки успех и неуспех и практично постајем продужена родитељска рука. То ми је била и жеља да овим истраживањем прикажем пут једног детета од када почне да свира па све док не одсвира свој дипломски концерт. Зато сам изузетно почаствована што ћу са колегом Јовишићем представљати нашу земљу и образовање, а самим тим и нашу децу – каже она.

Слична осећања гаји и њен колега Горан Јовишић, који се за награду пријавио са темом “Примена слободног софтвера у образовним установама у Србији”.

– Мислим да је ово круна мог рада дугог 31 годину. Одувек сам се трудио да ми настава буде разнолика и занимљива, да ученике учим разним вештинама, да их укључим у такозвану четврту индустријску револуцију која сада мења и свест и начин размишљања, а не само технологију – каже Јовишић, који је титулу најбољег едукатора у Србији добио 2015. Он је један од оснивача и председник Удружења професора информатике Србије. Колеге за њега кажу да га одликују несебичан и предан рад, да је одличан организатор и покретач иновативних и креативних идеја, употребе нових технологија у настави.

Његови ученици учествују на различитим такмичењима и пројектима и освајају прва места. На његовим часовима ученици су спојили различите предмете, па су тако, рецимо, у оквиру информатике и немачког језика дигитализовали књиге на том језику које су касније преводили и израдили речник ИТ појмова.

Награда кинеског милијардера

Награду “Јидан” установио је један од најпознатијих кинеских интернет предузетника, милијардер и филантроп др Чарлс Чен Јидан, који подржава наставнике широм света чије иновације имају утицај на образовни систем. Добитници награде поред 3,9 милиона долара добијају и функцију “Јидан” амбасадора који су дужни да половину новца уложе у даља истраживања за побољшања образовног система у њиховој домовини и свету. Резултати такмичења за награду “Јидан” биће познати у септембру ове године.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама