Kako razvijati dečju kreativnost kroz igru i učenje

22 aprila, 2016

Od kada su nastale, davne 1958. godine, popularnost čuvenih LEGO kocaka neprekidno raste. One su omiljena zabava milionima male i velike dece širom sveta, kolekcionari ih obožavaju, a fabrika LEGO najveći je proizvođač igračaka na svetu. Ljubav prema LEGO kockama nikada se ne preraste, pa tako mnogi roditelji koji su u detinjstvu zavoleli ovu igračku prenose tu ljubav na svoju decu uživajući u zajedničkoj igri. Ono što je posebno lepo u vezi s LEGO kockama jeste to što one nisu obična igračka, već svaki set ima i edukativnu ulogu.
Lego predškolci 1
LEGO je odavno uvideo značaj edukacije, pa je na osnovu činjenice da deca najbolje uče kroz igru kreiran program LEGO EDUCATION. On je specijalno koncipiran da prati nastavne programe i da bude podrška profesionalcima koji rade s decom u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima. Programi obuhvaćeni ovim sistemom učenja izuzetno su korisni za razvijanje rane pismenosti i izražavanja, kreativnosti, kritičkog mišljenja i samostalnosti kod dece, zatim za savladavanje osnova matematike i prirodnih nauka, kao i za bolje razumevanje sveta.
Kako programi LEGO EDUCATION pomažu vaspitačima u radu
Pre svega, važno je naglasiti da setovi iz programa LEGO EDUCATION nisu samo klasične LEGO i DUPLO kocke. To su specijalno dizajnirana učila, u kojima deca vide igračku, a ne sredstvo za učenje. Bitno je i to što su ovi setovi namenjeni za rad u grupama (u vrtićima i školama), ali i za učenje kod kuće.
Kada je reč o predškolcima, posebno se izdvajaju četiri seta: Matematički vozić, Velika farma, Pričamo priče i Zanimanja ljudi u zajednici. Svaki od setova ima svoju ulogu u procesu edukacije – Matematički vozić na zabavan način uvodi decu u svet brojeva, Velika farma im predstavlja životinjski svet i način njegovog funkcionisanja, dok set Pričamo priče uči decu osnovnim principima pripovedanja i pomaže im u razvoju jezika – a sve to kroz igru.
Lego predškolci 3
Svi setovi obuhvataju i nastavne materijale, pa je rad s decom i sa te strane bitno olakšan. Ukratko, dobija se učilo koje je zapravo igračka, što će decu odmah privući, a uz to i materijal koji će vaspitačima pomoći da set iskoriste na najbolji mogući način.
Set Pričamo priče ima čak 1147 elemenata i svoje priče pomoću njih može istovremeno kreirati do petoro dece. U ovoj igri se, pored govornih i jezičkih sposobnosti, razvijaju i mašta i kreativnost, ali se prave i prvi koraci u učenju pravila javnog nastupa. Komplet ima svoj softverski dodatak, koji vaspitačima omogućuje da na jednostavan način prenesu fotografije scena napravljene priče u kompjuter i da ih tu oblikuju u formi stripa. Sačuvane priče mogu biti deo portfolija svakog deteta ili se mogu staviti na sajt predškolske ustanove, gde će vrlo slikovito govoriti o kvalitetu rada s decom u toj ustanovi.
Program LEGO EDUCATION u Srbiju je stigao zahvaljujući saradnji slovenačke firme Legama, koja je zastupnik ovog programa za Sloveniju i Srbiju, i izdavačke kuće Kreativni centar, koja distribuira taj program u Srbiji. Saradnja Kreativnog centra i kompanije LEGO sasvim je  prirodna i očekivana jer su obe kompanije u najvećoj meri orijentisane ka uspešnom procesu učenja kod dece i mladih. „Ova ponuda potpuno je kompatibilna sa onim što je Kreativni centar oduvek radio – otvarao vrata inovacijama u obrazovanju i težio da svojim programima knjiga i nastavnih sredstava omogući obrazovanje za XXI vek“, navodi Dejan Begović, izvršni direktor Kreativnog centra.
Informacije o programu LEGO EDUCATION možete dobiti na adresi:
dejan.begovic@kreativnicentar.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama