Како развијати дечју креативност кроз игру и учење

Од кадa су настале, давне 1958. године, популарност чувених LEGO коцaка непрекидно расте. Оне су омиљена забава милионима мале и велике деце широм света, колекционари их обожавају, а фабрика LEGO највећи је произвођач играчака на свету. Љубав према LEGO коцкама никада се не прерасте, па тако многи родитељи који су у детињству заволели ову играчку преносе ту љубав на своју децу уживајући у заједничкој игри. Оно што је посебно лепо у вези с LEGO коцкама јесте то што оне нису обична играчка, већ сваки сет има и едукативну улогу.
Lego predškolci 1
LEGO је одавно увидео значај едукације, па је на основу чињенице да деца најбоље уче кроз игру креиран програм LEGO EDUCATION. Он је специјално конципиран да прати наставне програме и да буде подршка професионалцима који раде с децом у предшколским установама, основним и средњим школама и на факултетима. Програми обухваћени овим системом учења изузетно су корисни за развијање ране писмености и изражавања, креативности, критичког мишљења и самосталности код деце, затим за савладавање основа математике и природних наука, као и за боље разумевање света.
Како програми LEGO EDUCATION помажу васпитачима у раду
Пре свега, важно је нагласити да сетови из програма LEGO EDUCATION нису само класичне LEGO и DUPLO коцке. То су специјално дизајнирана учила, у којима деца виде играчку, а не средство за учење. Битно је и то што су ови сетови намењени за рад у групама (у вртићима и школама), али и за учење код куће.
Када је реч о предшколцима, посебно се издвајају четири сета: Математички возић, Велика фарма, Причамо приче и Занимања људи у заједници. Сваки од сетова има своју улогу у процесу едукације – Математички возић на забаван начин уводи децу у свет бројева, Велика фарма им представља животињски свет и начин његовог функционисања, док сет Причамо приче учи децу основним принципима приповедања и помаже им у развоју језика – а све то кроз игру.
Lego predškolci 3
Сви сетови обухватају и наставне материјале, па је рад с децом и са те стране битно олакшан. Укратко, добија се учило које је заправо играчка, што ће децу одмах привући, а уз то и материјал који ће васпитачима помоћи да сет искористе на најбољи могући начин.
Сет Причамо приче има чак 1147 елемената и своје приче помоћу њих може истовремено креирати до петоро деце. У овој игри се, поред говорних и језичких способности, развијају и машта и креативност, али се праве и први кораци у учењу правила јавног наступа. Комплет има свој софтверски додатак, који васпитачима омогућује да на једноставан начин пренесу фотографије сцена направљене приче у компјутер и да их ту обликују у форми стрипа. Сачуване приче могу бити део портфолија сваког детета или се могу ставити на сајт предшколске установе, где ће врло сликовито говорити о квалитету рада с децом у тој установи.
Програм LEGO EDUCATION у Србију је стигао захваљујући сарадњи словеначке фирме Легама, која је заступник овог програма за Словенију и Србију, и издавачке куће Креативни центар, која дистрибуира тај програм у Србији. Сарадња Креативног центра и компаније LEGO сасвим је  природна и очекивана јер су обе компаније у највећој мери оријентисане ка успешном процесу учења код деце и младих. „Ова понуда потпуно је компатибилна са оним што је Креативни центар одувек радио – отварао врата иновацијама у образовању и тежио да својим програмима књига и наставних средстава омогући образовање за XXI век“, наводи Дејан Беговић, извршни директор Креативног центра.
Информације о програму LEGO EDUCATION можете добити на адреси:
dejan.begovic@kreativnicentar.rs