Edukativna igračka koja razvija maštu, inteligenciju, motoričke sposobnosti

Šta se dogodi kada svoju kreativnost, iskustvo i ljubav prema edukaciji udruže jedan mašinski inženjer u cipelama nastavnika i jedan lekar? Dogodi se fenomenalna edukativna igračka, svaki put drugačija, za svako dete posebna i unikatna. Igračka koju će deca nositi i svima pokazivati, koju će čuvati da pokažu svojoj deci, ali i uz koju će učiti. Igračka ručno rađena, od potpuno prirodnih materijala. U zavisnosti od toga šta dete voli, uz Tihu knjigu će moći da kuva, pere veš, sprema ručak, leti u svemir, broji, sabira, uči da veže pertle, otkopčava dugmiće i još stotine drugi stvari. Sve to koristeći svoje prstiće. O tome govorimo sa Sonjom Nikolić i Marijom Veljković Milojković koje su i stvorile Feltro magic.

ZU: Možete li nam reći šta je to Tiha knjiga?
Tiha knjiga je unikatna, zabavna, edukativna i interaktivna knjiga za decu. Može se koristiti u terapeutske svrhe kod dece koja imaju povećanu potrebu za razvojem fine motorike. Deca kroz igru vežbanjem sa knjigom podstiču razvoj fine motorike, koja je direktno povezana sa razvojem govora. Takođe, u zavisnosti od sadržaja, deci se na zabavan način mogu usaditi neke zdrave navike ili će na lakši način prihvatiti neke dnevne aktivnosti. Pored toga, ne smemo zaboraviti i edukativni karakter jer uz knjigu deca mogu učiti razne pojmove, slova, boje, brojeve, sabiranje… Deca vole da se igraju ovakvim knjigama, pa sa njima, i roditelji mogu dobiti malo vremena za sebe.
ZU: Jedna od vas je nastavnik, druga lekar. Kako ste se „našle” i kako ste došle na ideju da pravite edukativne knjige za najmlađe?
Mi smo drugarice iz detinjstva, godinama smo negovale to prijateljstvo koje je preraslo u jedan zajednički kreativni hobi. Ideja je pre svega nastala kao prvobitni pokušaj da napravimo edukativnu i ekološku igračku koja će držati pažnju našoj deci. Ta prva knjiga je zapravo ispala jako dobro, čak i prevazišla naša očekivanja, pa smo za početak poklanjale deci naših prijatelja što i danas rado činimo. Osim prijatelja tu se vrlo često nađu i deca koja imaju potrebu za ovakvom knjigom, a roditelji baš i nisu u situaciji da im to priušte. Kako zaista uživamo u poklanjanju naših proizvoda, pokrenule smo akciju – Feltro magic knjiga na dar. Svakog meseca odaberemo jedno dete, koje obradujemo jednom personalizovanom knjigom, kako bi im detinjstvo učinile lepšim. Ovog meseca knjigu je dobila devojčica Sandra. Nju je prijavila njena učiteljica jer je primetila slabiji napredak devojcice u školi. Ona je smatrala da bi sa ovakvom knjigom devojčica mogla imati bolje rezultate. U tome smo je podržale i sa puno ljubavi napravile knjigu po Sandrinim potrebama. Iskreno se nadamo napretku.
ZU: U vašem radu se prepoznaje ogromna doza ljubavi i kreativnosti. Kako nastaju stranice tihe knjige? Ko ih osmišlja? Da li ponekad i roditelji daju ideje?
Pri izradi stanica uvek se konsultujemo sa roditeljima čiji su zahtevi različiti. Pojedini roditelji nam daju potpunu slobodu, dok drugi aktivno učestvuju pri njenoj izradi, dajući nam podatke o interesovanjima deteta, omiljenoj boji i dnevnim aktivnostima. Trudimo se da svakoj knjizi damo pečat budućih vlasnika, jer su sve knjige personalizovane. Zato se nikada nije desilo da napravimo dve iste tihe knjige. Mnoge stranice su zaista produkt naše mašte i uvek se trudimo da aplikacije na stranicama imaju edukativan karakter. Dešava se često da stranice i motive koje osmislimo, ubrzo vidimo i kod osoba koje se takođe bave izradom sličnih knjigica, što nam prija. Znači da se mnogima dopada ovo što radimo!

ZU: Kom uzrastu su Tihe knjige namenjene i koje veštine razvijaju kod mališana?
Knjigice prilagođavamo uzrastu od 6 meseci do 7 godina. Knjige korišćene u najranijem detinjstvu razvijaju maštu, inteligenciju, motoričke sposobnosti, usavršavaju percepciju na potpuno zabavan način. Takođe, s obzirom na to da se knjiga prilagođava potrebama deteta, mogućnosti su zaista velike. Na primer, ako dete ne voli da jede povrće – mi ćemo mu napraviti stranicu sa pripremom zdrave hrane ili ćemo ga učiti bojama preko šargarepe, paradajza i paprike.
ZU: Koje su to omiljene aktivnosti koje klinci najčešće biraju?
Za različite uzraste i različit pol deteta popularne su stranice različitih sadržaja. Za nešto mlađu decu jako su popularne lutkice za prstiće. Tu obično smestimo životinjice iz džungle, šume ili sa farme. Nešto starijim devojčicama se jako dopada sto sa šminkom ili sređivanje frizure, dok dečaci jako vole slagalice sa motivima motornih vozila.

ZU: Koliko je vremena potrebno da se uradi jedna knjiga?
Naše knjige se razlikuju po tome što su u potpunosti ručno rađene, bez korišćenja mašine za šivenje ili nekih već unapred pripremljenih šablona. Sve što napravimo je produkt naše mašte i naših 20 prstiju. Takođe, u potpunosti su od filca (vrsta presovane vune) a korice imaju čvrstinu iako su presvučene pamučnim materijalom i zaista podsećaju na korice prave knjige. U početku, za jednu knjigu nam je bilo potrebno više od 10 dana, sada smo to dosta ubrzale vežbom, tako da je jedna knjiga gotova za 4-6 dana.
ZU: Kako roditelji (ili bake, deke, tetke…) mogu poručiti knjigu za svoje klince?
Svi koji žele da se upoznaju sa našim stvaralaštvom, mogu nas naći na FB stranici – Feltro magic ili na Instagramu sa istoimenim profilom.
A kako jedna Tiha knjiga izgleda, pogledajte ovde:
[ot-video][/ot-video]