Едукини нови уџбеници за музичку културу – активирају ђака да трага за одговорима

8 децембра, 2020

Невероватан позитиван утицај који музика има на развој детета, још и пре његовог рођења, а онда и када дође на свет, можда се најбоље може илустровати тиме што, инстинктивно, мајка која узима уплакано дете како би га смирила, готово увек то чини песмом. И тако вековима. То често и не примећујемо, али музика је и део свих важних догађаја у нашим животима, били они повод за велика славља или неке друге, тужне прилике.

О великом значају музике говоре и бројни психолози, а сасвим је сигурно да сте приметили да се у причама о малим генијалци о којима с времена на време читате на порталима или слушате на телевизији, готово увек помиње и музика, као једно од њихових интересовања.

Питали смо Мирјану Смрекар, наставницу музичке културе и просветног саветника из Ниша, да ли је заиста тачно да се склоност ка музици повезује са генијалношћу.

“Ја бих рекла да је обрнуто. Мислим да излагање деце музици, у раном периоду живота, подстиче развој на готово свим другим пољима, па та деца постају паметнија, имају бољу пажњу и лакше се концентришу.” – каже Мирјана за наш сајт.

Искуство које је стекла радећи са децом помогло јој је да увиди колико заправо деца воле музику, а битан је само начин на који им је представимо.

“Не верујем у то да постоји дете које нема дара за музику. То што се он споља не види, не значи да га не крије у себи. Само је питање колико је подстицајно окружење у којем дете расте и образује се. Из мог искуства, има дивних наставника, посвећених, који се и те како труде, организују секције, окупљају хор, пружајући тиме шансу сваком детету.”

Мирјана је и аутор чак шест уџбеника за музичку културу, у издању Едуке. Сви су одобрени од стране Министарства, а њена сарадња са Едуком траје пуних 15 година.

“Професор Влаховић, оснивач Едуке, за мене је човек невероватне енергије и духа. Када се пензионисао, као да је тек тада за њега све почело. А опет, деценије искуства које има нису га учиниле сујетним, он је неко ко ће саслушати сваког, верујући да од сваког може нешто да научи. Није без разлога један од најутицајних педагога данас.” – каже Мирјана.

Мирјана је до сада написала укупно шест уџбеника за музичку културу у сарадњи са Соњом Цветковић, професором разредне наставе и Валентином Динић, професором музичке културе, а почела је од уџбеника У свету мелодија и стихова, преко Музичке сликовнице, за прваке, преко Музичке вртешке и Музичке слагалице за други и трећи разред, а нови уџбеник за четврти разред који је недавно реакредитован је првенац У свету мелодија и стихова.

Уџбеник У свету мелодије и стихова својим илустрацијама и текстовима прилагођен је ученицима четвртог разреда, а ликови који их од првог разреда воде, Марија и Лазар, и даље су ту. Свака наставна јединица конципирана је тако да се јасно уочавају исходи. У средишту пажње је ученик – активира се његова заинтересованост, а до сазнања долази кроз игру.

Пружa могућност за двосмерну комуникацију са дететом, подстичући га да самостално или у групи вршњака трага за одговорима на постављена питања, самостално поставља питања или испољава своја осећања кроз разне форме уметничког изражавања.

Садржаји у уџбенику су усклађени са Наставним програмом предмета Музичка култура за 4. разред основне школе, сналажење у уџбенику деци је олакшано тиме што је садржај јасно тематски и ликовно-графички подељен (1. Полазак у школу; 2. Иде јесен; 3. Зимске чаролије; 4. Пролећни звуци; 5. Ковчежић знања).

“Уџбеник је проткан стиховима Милована Б. Цветковића који на оригиналан начин представљају одређене музичке појмове и као такав представља прави изазов за дете. Одговара потребама савремене наставе и ученика као активног учесника у наставном процесу, креиран тако да  подстиче активно учење и отвара путеве ка функционалном знању.” – каже Мирјана.

Уз радни уџбеник долазе и ЦД, са свим примерима за певање и слушање музике, као и стручна подршка намењена наставницима (припремљен годишњи план, месечни планове и предлог дневних припрема у електронској форми, које ће наставник моћи да прилагођава потребама свог одељења).

Ученицима и наставницима биће на располагању и интерактивни дигитални уџбеник.

Кликом на линк https://issuu.com/ivana.milosevic/docs/muzicko_4 можете прелистати извод из садржаја уџбеника.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама