Edukini novi udžbenici za muzičku kulturu – aktiviraju đaka da traga za odgovorima

8 decembra, 2020

Neverovatan pozitivan uticaj koji muzika ima na razvoj deteta, još i pre njegovog rođenja, a onda i kada dođe na svet, možda se najbolje može ilustrovati time što, instinktivno, majka koja uzima uplakano dete kako bi ga smirila, gotovo uvek to čini pesmom. I tako vekovima. To često i ne primećujemo, ali muzika je i deo svih važnih događaja u našim životima, bili oni povod za velika slavlja ili neke druge, tužne prilike.

O velikom značaju muzike govore i brojni psiholozi, a sasvim je sigurno da ste primetili da se u pričama o malim genijalci o kojima s vremena na vreme čitate na portalima ili slušate na televiziji, gotovo uvek pominje i muzika, kao jedno od njihovih interesovanja.

Pitali smo Mirjanu Smrekar, nastavnicu muzičke kulture i prosvetnog savetnika iz Niša, da li je zaista tačno da se sklonost ka muzici povezuje sa genijalnošću.

“Ja bih rekla da je obrnuto. Mislim da izlaganje dece muzici, u ranom periodu života, podstiče razvoj na gotovo svim drugim poljima, pa ta deca postaju pametnija, imaju bolju pažnju i lakše se koncentrišu.” – kaže Mirjana za naš sajt.

Iskustvo koje je stekla radeći sa decom pomoglo joj je da uvidi koliko zapravo deca vole muziku, a bitan je samo način na koji im je predstavimo.

“Ne verujem u to da postoji dete koje nema dara za muziku. To što se on spolja ne vidi, ne znači da ga ne krije u sebi. Samo je pitanje koliko je podsticajno okruženje u kojem dete raste i obrazuje se. Iz mog iskustva, ima divnih nastavnika, posvećenih, koji se i te kako trude, organizuju sekcije, okupljaju hor, pružajući time šansu svakom detetu.”

Mirjana je i autor čak šest udžbenika za muzičku kulturu, u izdanju Eduke. Svi su odobreni od strane Ministarstva, a njena saradnja sa Edukom traje punih 15 godina.

“Profesor Vlahović, osnivač Eduke, za mene je čovek neverovatne energije i duha. Kada se penzionisao, kao da je tek tada za njega sve počelo. A opet, decenije iskustva koje ima nisu ga učinile sujetnim, on je neko ko će saslušati svakog, verujući da od svakog može nešto da nauči. Nije bez razloga jedan od najuticajnih pedagoga danas.” – kaže Mirjana.

Mirjana je do sada napisala ukupno šest udžbenika za muzičku kulturu u saradnji sa Sonjom Cvetković, profesorom razredne nastave i Valentinom Dinić, profesorom muzičke kulture, a počela je od udžbenika U svetu melodija i stihova, preko Muzičke slikovnice, za prvake, preko Muzičke vrteške i Muzičke slagalice za drugi i treći razred, a novi udžbenik za četvrti razred koji je nedavno reakreditovan je prvenac U svetu melodija i stihova.

Udžbenik U svetu melodije i stihova svojim ilustracijama i tekstovima prilagođen je učenicima četvrtog razreda, a likovi koji ih od prvog razreda vode, Marija i Lazar, i dalje su tu. Svaka nastavna jedinica koncipirana je tako da se jasno uočavaju ishodi. U središtu pažnje je učenik – aktivira se njegova zainteresovanost, a do saznanja dolazi kroz igru.

Pruža mogućnost za dvosmernu komunikaciju sa detetom, podstičući ga da samostalno ili u grupi vršnjaka traga za odgovorima na postavljena pitanja, samostalno postavlja pitanja ili ispoljava svoja osećanja kroz razne forme umetničkog izražavanja.

Sadržaji u udžbeniku su usklađeni sa Nastavnim programom predmeta Muzička kultura za 4. razred osnovne škole, snalaženje u udžbeniku deci je olakšano time što je sadržaj jasno tematski likovno-grafički podeljen (1. Polazak u školu; 2. Ide jesen; 3. Zimske čarolije; 4. Prolećni zvuci; 5. Kovčežić znanja).

“Udžbenik je protkan stihovima Milovana B. Cvetkovića koji na originalan način predstavljaju određene muzičke pojmove i kao takav predstavlja pravi izazov za dete. Odgovara potrebama savremene nastave i učenika kao aktivnog učesnika u nastavnom procesu, kreiran tako da  podstiče aktivno učenje i otvara puteve ka funkcionalnom znanju.” – kaže Mirjana.

Uz radni udžbenik dolaze i CD, sa svim primerima za pevanje i slušanje muzike, kao i stručna podrška namenjena nastavnicima (pripremljen godišnji plan, mesečni planove i predlog dnevnih priprema u elektronskoj formi, koje će nastavnik moći da prilagođava potrebama svog odeljenja).

Učenicima i nastavnicima biće na raspolaganju i interaktivni digitalni udžbenik.

Klikom na link https://issuu.com/ivana.milosevic/docs/muzicko_4 možete prelistati izvod iz sadržaja udžbenika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama