Електронски дневник доступан, хакери отежавају рад

Током понедељка и уторка урађено је проширење хардверске инфраструктуре електронског дневника, као и реконфигурисање система, а увидом у логове у којима се записују информације о раду система утврђено је да је у читавом периоду систем континуирано био доступан.

Могло је само да се деси да је у току извођења тих операција одзив система био нешто слабији, потврђено је Танјугу у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, поводом медијских написа да претходних дана „родитељи нису могли да виде оцене ђака, а наставници да их упишу”.

Сигурност система и безбедност података ни у једном тренутку не доводе се у питање, упркос нападима којима смо сведоци последњих неколико дана, можда и месеци, а који само краткотрајно отежају употребу система есДневник, кажу у министарству.

„Ти напади су типа ДДоС, када хакери, злоупотребљавајући велики број рачунара које су претходно заразили вирусима, генеришу енормно велику количину мрежног саобраћаја ка серверима на којима есДневник функционише, чиме се успори одзив система, односно време од тренутка када корисник затражи учитавање података до тренутка када му се врате тражени подаци”, наводе у министарству, уз напомену да је овакве нападе веома тешко предупредити, али се од њих може релативно лако заштитити, чиме се систем враћа на располагање његовим корисницима.

Како истичу у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проблем у вези приступа есДневнику може да буде проузрокован и проблемима који немају везе са функционисањем есДневника, попут краткотрајних прекида интернет саобраћаја са стране корисника ка читавом интернету или делу интернета на који је повезан есДневник.

„То, свакако, није у нашој надлежности. Имајући у виду квалитет инфраструктуре и софтверског решења есДневника, који заједно обезбеђују веома високу доступност система, можемо закључити да већина ретких проблема у приступу есДневнику претежно потиче због узрока чије отклањање није у нашој надлежности, нити нашег извођача за есДневник”, закључују у министарству.

Извор: Политика