Elektronski upis u srednje škole počinje sutra ujutru, lekarska uverenja nisu potrebna

8 jula, 2020

Maturantima i roditeljima u celoj Srbiji će sutra i u petak 9. i 10. jula, na portalu eUprava biti dostupna usluga Elektronski upis u srednju školu.

Da bi roditelj odnosno drugi zakonski zastupnik mogao da pokrene uslugu, neophodno je da ima kreiran nalog na tom portalu, a usluga će se nalaziti u delu Usluge-Obrazovanje-eUpis u srednju školu i biće dostupna od sutra u sedam sati do petka u 15 sati.

Postupak upisa se odvija potpuno elektronski i nije potrebno da učenici i njihovi roditelji odnosno drugi zakonski zastupnici dolaze u školu radi upisa, niti da prilažu bilo kakva dokumenta.

Eventualno, ukoliko se u školi utvrdi da je neki podatak potrebno proveriti, naknadno se može dostaviti određeni dokument, o čemu će roditelji takođe biti obavešteni.

Kao podrška roditeljima odnosno drugim zakonskim zastupnicima koji upisuju decu elektronski preko portala eUprava od danas, osmog jula, u 12 sati na broju telefona 011/ 7350 557 na raspolaganju je kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji će biti otvoren do kraja drugog upisnog kruga.

Iako se zbog bezbednosnih zdravstvenih uslova preporučuje da se upis obavi elektronskim putem, i ove godine će postojati mogućnost upisa učenika dolaskom u školu, navodi se u saopštenju.

U tom slučaju je, dodaje se, potrebno uz popunjenu prijavu priložiti i svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kao i uverenje o položenom završnom ispitu.

U toku drugog upisnog kruga, 13. jula od 7 do 15 sati će takođe biti dostupna usluga Elektronski upis u srednju školu.

Bez lekarskih uverenja

Upis učenika u srednju školu organizuje se u skladu sa merama koje su propisane od strane kriznih štabova nadležnih za teritoriju kojoj pripada škola, stoji na sajtu Ministarstva prosvete.

Zbog mera propisanih ustanovama primarne medicinske zaštite – domovima zdravlja, omogućen je upis učenicima koji nisu pribavili lekarsko uverenje za obrazovni profil u koji su raspoređeni, uz obavezu da ga dostave kada se za to steknu uslovi.

Učenici koji su želeli da se upišu u srednju školu preko naloga Kancelarije za e-upravu, a to nisu uspeli, jer nemaju lekarsko uverenje, upis treba da obave direktno u školi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama