Епидемиолози: Сваки пети крпељ заражен

18 јуна, 2017

Током распуста, једна сезона је у пуном јеку – сезона крпеља. Има их свуда где је зеленило, а пошто их разносе и птице, могу да буду и на земљи и у ваздуху, на дрвећу. Тако да и када желите да уживате у природи, опрез је неопходан, поручују епидемиолози.

“Мај и јун су месеци када се лекарима обраћа највећи број пацијената због убода крпеља. Ми смо већ стигли до цифре од 1.700 пацијената, прошле године смо на крају сезоне имали толико, а ево пред нама је тек сезона, до октобра. Највише пацијената је са познатих излетишта – Авала, Космај, Кошутњак”, истиче др Милена Крстић, епидемиолог на ВМА.

“Веома је велики број деце, већи него у односу на све друге године. Ја сам био дежуран прошле недеље где смо у једном дежурству од 14 сати до поноћи извадили 91 крпеља. Ми овде на срећу уловимо крпеља у почетним стадијумима, где још не дође до развоја неких системских манифестација, неких компликација, не дај боже енцефалита. Долазе са црвенилом, отоком”, каже Драган Стојићевић, хирург у Дечјој клиници у Тиршовој.
Епидемиолози кажу да је отприлике сваки пети крпељ заражен. Најозбиљнија болест коју преносе је лајмска.
“Ми на ВМА радимо анализу крпеља, који може да усмери на даље мере и помогне у праћењу и излечењу пацијента”, каже Милена Крстић.
Да би се спречиле последице, зараженог крпеља треба разоткрити одмах. Лајмска болест узрокује страдање срца, нервног система, зглобова. Уколико не приметите крпеља, важно је да на време приметите прве симптоме, црвенило прстенастог изгледа око убода, које може да се јави и негде другде на телу, симптоме сличне грипу, али без болова у грлу и цурења носа. Тада лечење антибиотицима траје три недеље. Мере опреза у природи важе и за кућне љубимце.
Епидемиолози и хирурзи упозоравају на опрез, али и Домове здравља моле да се опреме за прву помоћ у случају уједа крпеља. Уз пинцету и стручност најближег лекара, клинике и болнице биле би значајно мање оптерећене.

 
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама