Факултет и после трогодишње школа, али уз ЈЕДАН УСЛОВ

15 априла, 2017

 
Ученици који уписују средње школе по дуалном систему образовања и који се спремају за рад, могу, уколико се у међувремену предомисле, да наставе школовање и упишу факултете.

– Ученици који заврше трећи степен могу да конкуришу на било који факултет уколико претходно положе општу матуру. Право на полагање опште матуре стичу се након положеног заврсног испита – речено је Танјугу у Министарству просвете.
Дуални систем образовања успешно се примењује у многим западним земљама попут Немачке, а идеја је да ученици након завршетка средње школе почну да раде.
У Министарству просвете напомињу да ученици који заврше трогодишње средње школе по дуалном систему образовања имају ограничење да не могу да полажу општу матуру у наредних годину дана од завршетка средње школе.
– Ово је заштитна мера да би покушали да на тржишту рада буду ангажовани. Такође, не могу приступити полагању опште матуре пре своје генерације која је завршила четворогодишње средње образовање – кажу у Министарству.
Саветница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић каже да је 1.832 компаније, мала и средња предузећа заинтересовано да се укључи у програм дуалног образовања.
Џепарац од компаније
Предвиђено је да ученици у првој години један дан недељно проведу на пракси у некој од компанија са којом школа и родитељи потпишу уговор, у другој години два дана недељно, док је у трећој години предвиђено да у фирмама проведу три дана на пракси.
Она је, на последњој седници Националног просветног савета, рекла да се иде на то да се дуално образовање прошири и на факултете.
Ученици који упишу средњу школу по дуалном систему образовања од компанија у које иду на праксу добијаће по 5.000 динара месечно џепарац.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Факултет и после трогодишње школа, али уз ЈЕДАН УСЛОВ"

  1. jovan каже:

    sve je to za….cija na racun dece, u propalom socijalizmu i svrseni osnovci su mogli da upisu fakultet, naravno uz uslov da na fakultetu poloze prijemni ispit.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама