Fakulteti pogrešno protumačili zakon, pa oštetili brojne srednjoškolce

20 jula, 2018

Dosad nije zabeleženo da se uslovi upisa na fakultete i visoke škole promene u toku godine, u periodu između prvog i drugog upisnog roka. Međutim, to se dogodilo ove godine na našim visokim školama strukovnih studija.

Dok je u junskom roku u ove škole bio moguć upis samo sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom, u septembru će se upisivati i oni sa trogodišnjom.
Kako je došlo do ove promene?
Reklo bi se, piše “Politika”, za sve je kriv novi, prošle jeseni usvojeni zakon o visokom obrazovanju. Ili, bolje rečeno, oni koji ga nisu dobro tumačili.
Jer, u članu 9 pomenutog zakona piše da „pravo na visoko obrazovanje imaju sva lica sa prethodno stečenim srednjim obrazovanjem u četvorogodišnjem trajanju” (slično je rečeno i u članu 100), na osnovu čega su u visokim školama zaključili da novi zakon ukida mogućnost upisa na visoke škole onima sa tri razreda srednje, što je bilo moguće po starom zakonu.
Nije se međutim obratila pažnja na član 147. novog zakona u kojem piše da se “do početka primene propisa koji uređuju opštu, stručnu ii umetničku maturu, upis na osnovne studije vrši u skladu sa propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona i opštim aktom visokoškolske ustanove”.
Nacionalni savet,imajući u vidu pomenuti 147. član konstatovao je da i oni sa završenom trogodišnjom, takozvanom zanatskom školom imaju pravo na upis u visoke škole. Međutim na mišljenje saveta se čekalo neko vreme, zatim je taj stav NSVO uputio Ministarstvu prosvete, a ono je visokoškolskim ustanovama uslove konkursa uputilo u trenutku kada su mnogima već bili zakazani pa i održani prijemni ispiti.
Na pitanje zašto su visoke škole prilikom sastavaljanja konkursa za upis nisu imale u vidu 147. član pomoćnik ministra prosvete Bojan Tubić u pisanom odgovoru navodi da su “visoke škole strukovnih studija tumačile Zakon o visokom obrazovanju koji u članu 9 predviđa da pravo na visoko obrazovanje imaju lica sa prethodno stečenim srednjim obrazovanjem u četvorogodišnjem trajanju” i da je Ministarstvo prosvete donelo mišljenje o tumačenju već pomenutog člana 147 iz prelaznih odredbi.
– Na osnovu ovog člana moguće je da studije upišu lica i sa završenom trogodišnjom srednjom školom, dok ne počnu da se primenjuju propisi o maturi.
Pomoćnik ministra ne navodi zašto je mišljenje doneto posle, a ne pre objavljivanja konkursa za upis u prvom upisnom roku, ali prema nekim objašnjenjima iz samih visokoškolskih ustanova, prvo tumačnje odmah nakon donošenja zakona bilo je da novi propis omogućuje upis onima sa završenom četvorogodišnjom školom. I “po incerciji” to je navedeno u konkursima za junski upisni rok.
Da li su ovim različitim uslovima konkrusa oštećeni oni sa završenom trogodišnjom školom? Po svemu sudeći jesu, jer nisu bili u mogućnosti da se upišu u junu, a u septembru, kada će greška biti ispravljena, znatno su manje mogućnosti za upis škole za koju vlada najveće interesovanje, a pogotovo za upis na budžet.
Bojan Tubić precizira da će pravila o opštoj, stručnoj i umetničkoj maturi početi da se primenjuju za tri godine, što znači da će do tog vremena oni sa trogodišnjom školom moći da konkurišu za upis na studije.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama