ФБГ: Више од 70% наставника није успело да реализује планирано у прошлој школској години

31 августа, 2021

Форум београдских гимназија одржао је конференцију за штампу поводом почетка нове школске године на којој је анализирано истраживање о задовољству, квалитету и проблемима у условима комбиноване и онлајн наставе. Анкетирано је више од 1.300 наставника, ученика и родитеља и заједнички став свих анкетираних је да је неопходно унапредити онлајн наставу како би ученици били изједначени у праву на образовање и како би квалитет наставе био подигнут на виши ниво.

Фото: РТВ, Дејан Крецуљ

“Након анкете суочили смо се са чињеницом да се преко 40% анкетираних ученика осећа депресивно и анксиозно због неодласка у школу, да је скоро 70% ученика фрустрирано, а чак 72% ученика квалитет знања које су понели из претходне школске године оцењује као лош.” – кажу из ФБГ.

Додају и да је једнако забрињавајући податак да више од 70% наставника није успело да реализује оно што је било планирано, а чак 41% наставника није успело да испуни смернице Министарства просвете о редуковању градива од 20% па су у том смислу обрадили мање од 80%. И ученици и наставници су сагласни да су претходне школске године били додатно оптерећени у односу на регуларне школске године.

Имајући све наведено у виду, Форум београдских гимназија надлежнима у Министарству просвете и Влади Републике Србије предложио је следећа решења за која сматрају да у кратком року могу бити имплементирана, као и да могу повећати квалитет наставе и смањити анскиозност код ученика и наставника:

– Хитно опремање школа компјутерским камерама и микрофонима у циљу преноса часова уживо. Полазећи од чињенице да је, због увођења ес дневника, у више од 80% школа (према подацима из Министарства просвете чак 95%) обезбеђен интернет, сматрамо да би велики број школа у кратком року захваљујући набавци камера могао да омогући ученицима пренос часа уживо (тзв. лајв стрим)

– Ревидирање програма и прецизно дефинисање градива које је могуће прескочити како би се избегло произвољно прескакање градива од стране наставника, што би касније могло да се одрази на резултате завршних и пријемних испита

– За основне школе предлажемо увођење додатног часа из предмета који се полажу на завршном испиту уз надокнаду наставницима који би држали наставу на тим часовима, а у циљу надокнаде изгубљеног градива из претходне школске године.

“Форум београдских гимназија је убеђен да би дати предлози у одређеној мери унапредили квалитет наставе и постигнућа ученика. Имајући то у виду очекујемо од Министарства просвете да се у кратком року изјасни по датим предлозима и да их реализује.” – стоји у саопштењу Форума.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама