Феномен који се у свету зове „кажњавање жена због деце” врло је присутан у Србији

Жене прате модел понашања својих мајки и што се тиче посла, па тако поједине одлуче да због деце запоставе посао или га смање, док друге, угледајући се на мајку, раде подједнако као и пре трудноће, резултати су најновијег истраживања.
Добро је познато да родитељство првенствено утиче на каријеру жене, а у знатно мањој мери на посао мушкараца. Бројне студије су показале да на смањење зараде жене утиче рођење детета и тако нешто се у свету назива „кажњавање због деце“.

Широк спектар индивидуалних одлука жена објашњава овај ефекат. Неке жене раде мање сати, док друге уопште не раде док су им деца мања. Поједине, пак, прелазе на послове који више одговарају породичном животу, али су мање плаћени.
Једно ново академско истраживање открива интригантан фактор којим се може предвидети да ће жена запоставити каријеру и смањити приходе када добије децу – какве је изборе по том питању направила њена мајка?
Аутори студије Хенрик Клевен са Принстон Универзитета, Камил Лендајс са Лондонске економске школе и Јакоб Согард из данског Министарства за порез, користили су управо данске административне податке који покривају становништво целе ове земље. Они су упоредили податке о томе колико је пала зарада жене након добијања детета, а колико зарада мушкарца.
Од 1980. до 2013. године, дугорочна „казна због деце“ износила је око 20 одсто разлике у заради између мушкараца и жена. Како се за тај период јаз између зарада мушкараца и жена смањио, једини разлог због кога разлика у заради још постоји, управо је поменута „казна“. Дакле, пре него што постану мајке, зарада жена иде све више и више у корак са мушкарцима, а у тренутку кад добију децу, оне почињу да заостају за супротним полом.
Када су истраживачи проучавали потенцијалне узроке ове појаве, приметили су да су жене које су одрастале у породицама у којима је мајка много радила у односу на оца, имале мање смањење зараде кад добију своју децу.
Насупрот томе, оне жене које су одрастале са мајком која већином борави у кући развијају већу вероватноћу да са доласком деце на свет смањују своју каријеру. Ово указује на то да су жене под јаким утицајем примера који су поставиле њихове мајке у вези са одлучивањем и балансирањем после и породице.
Све речено је лекција за оне мајке које желе да њихове ћерке премосте родни финансијски јаз. Њихове жеље ће се вероватно и остварити ако оне покажу модел понашања на који се у животу њихова ћерка може угледати.
Извор: Економист