Француско педијатријско друштво захтева хитно укидање маски у школама

Ношење заштитних маски била је у обавезна у школи и ван учионице. Међутим, ученици основне школе више немају обавезу да носе маску током одмора на отвореном од четвртка. Али ношење маске остаје обавезно у затвореном, током наставе. Сада лекари из француског педијатријског друштва се залажу за то да се деци потпуно укине та обавеза и сматрају да су децу неправедно оптужили да су клицоноше и преносиоци вируса.

Foto: Canva

Они желе да ученици могу потпуно да искључе ту обавезу у школи. Лекари из француског педијатријског друштва позивају да деца буду изузета од ношења маски, укључујући затворене просторе, а позивају се на тренутно стање корона вируса у Француској. Подсећања ради, од четвртка је ђаци већ могу скинути на отвореном. „Данас више не постоји ниједан научни аргумент да се маска задржи у учионици“, рекла је Christele Gras-Le Guen , председници Француског педијатријског друштва.

Удружење подсећа да деца скоро и да се не заражавају и не преносе вирус и напомињу изузетно низак проценат позитивних тестова међу школарцима (0,17%), у поређењу са онима који се односе на општу популацију (1,19%). „Неправедно смо осудили децу сматрајући их клицоношама“, инсистира Christele Gras-Le Guen . Ипак, данас можемо јасно видети да отварање школа није проузроковало избијање контаминације како је било предвиђено“, тврди она.

„У октобру 2020. године, док се вирусна циркулација појачала, чинило нам се важним да подржимо постављање маски старијима од шест година“, али „здравствена ситуација то више не оправдава“, резимирају удружења педијатара, у заједничкој изјави објављеној у четвртак. „Наши суседи из Белгије и Енглези већ су већали пре неколико недеља у овом правцу, јер деца не носе маске у основној школи”.

Контактирана од листа Le Parisien , Christele Gras-Le Guen такође истиче чињеницу да би са „врућим временом“ „напорност ове мере (…) требало да поштеди“ малу децу. „Овим укидањем школска година би се завршила позитивном поруком за школарце, који су они претрпели индиректне ефекте (пандемије) на њихово ментално здравље“, примећује председник удружења, који се нада да од септембра више неће бити маски.

Генерално, маска више није обавезна од четвртка на јавним отвореним просторима у Француској. Постоје неки изузеци од овог новог правила, као што су на пример групирање људи или стадиони.

Извор: ssup.fr