Гак: Ове недеље мање деце у вртићима

Ове недеље број деце у београдским вртићима нешто је мањи него претходних недеља, изјавио је за Танјуг градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак и истакао да се за сада ништа не мења и да су на снази све мере које су важиле још од 11. маја када су вртићи отворени после укидања ванредног стања.

У вртићима ове недље присутно је између 16.500 и 17.500 деце, што је испод 30 одсто од укупног броја уписане деце, каже Гак.

Подсећа да је ово седма недеља како вртићи раде након двомесечне паузе због ванредног стања, а максималан број деце која су долазила није прелазио 21.000.

„Од ове недеље долазност је нешто мања. Нове мере за сада не мењају ништа у функционисању вртића будући да у њима није ни било релаксације мера од отварања 11. маја“, каже Гак за Танјуг.

Подсећа да од тада предшколске установе функционишу и раде у складу са строгим безбедносним мерама заштите од ширења вируса короне.

Запослени носе заштитну опрему, у вртиће нико осим њих, деце и једног родитеља не може ући, деци и запосленима се на улазу мери температура и дезинфикују руке.

Такође запослени у вртићима дужни су да деци чешће перу руке, играчке и површине се детаљно дезинфикују, а такође одржава се дистанца током оброка и спавања…

„Процедуре су јасне и поштују се и у случајевима појаве короне било код запослених, родитеља или деце. Када Градски завод за јавно здравље потврди присуство вируса обавесте се родитељи групе, деца и запослени који су били у контакту иду у кућну изолацију, а вртић се дезинфикује. За сада функционишемо без већих проблема, колико год је то могуће у околностима у којима никоме није лако, пратимо препоруке Кризног штаба и Завода и сви се надамо да ћемо ускоро победити овај вирус и наставити нормално да функционишемо“, истиче Гак.

Он подсећа да је потписан и анекс колективног уговора који предвиђа да се запосленима уколико се заразе вирусом омогући да на боловању примају пуну плату.

Славко Гак