Gak: Razmatraćemo da li ima potrebe da se smanji broj dece u vrtićima, nisam zadovoljan kako teče vakcinacija vaspitača

17 marta, 2021

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak govorio je danas o epidemiološkoj situaciji u beogradskim vrtićima. On je u emisiji Jutro na Prvoj rekao da je trenutno zaraženo samo 65 dece (od 75.000) i malo manje od 300 zaposlenih.

“Vrtići nastavljaju sa radom, mi smo u kontaktu s direktorima, a ako bi se desila situacija da u nekom objektu stvar izmakne kontroli, taj objekat bi bio zatvoren. Takvu situaciju do sada nismo imali, sve mere su na snazi i pokazali smo da možemo da se borimo protiv koronavirusa.” – kaže Slavko Gak.

Govoreći o izjavi ministra prosvete da će se tražiti način da se broj dece u vrtićima smanji, Gak kaže da se o tome razgovaralo, ali da će se još razmatrati da li ima potrebe za tim. Dodaje da je dolaznost u predškolske ustanove trenutno je 55%.

“Apelovao bih da građani koji mogu da ne dovode decu ili čija deca imaju bilo kakve simptome, da ih ne dovode. Predškolsko jeste obavezno, ali i to može biti organizovano onlajn.” – podseća Gak i dodaje da trenutno nema potrebe da se grupe smanjuju i da se broj dece ograničava, a ako se odluka Kriznog štaba promeni, grad će to poštovati.

“U slučaju da se pojavi zaraženo dete, roditelj ili neko od zaposlenih, svaki slučaj se odmah prijavljuje GZZJZ, a oni nam u rekordnom roku javljaju kako da postupamo. Nismo do sada došli u situaciju da nijedan od 300 objekata u Beogradu mora da bude zatvoren.” – tvrdi Slavko Gak.

On je ponovio i da je higijena u predškolskim ustanovama na zavidnom nivou i da je to tako bilo i pre koronavirusa – gotovo 90% mera koje su uvedene sa ovom epidemijom i ranije je postojalo u vrtićima.

“Jedino čime nisam zadovoljan je kako teče vakcinacija zaposlenih u predškolskom vaspitanju. One jesu prioritet, ali jedva 2000 je vakcinisano od ukupno 9000. Meni nije jasno da neko može da kaže ‘ja neću da se vakcinišem’. Mislim da nema mesta tome. Ja sam se vakcinisao, posle prve doze sam dobio koronu, ali sa vrlo slabim simptomima. To je moj lični primer i mislim da zbog toga ljudi treba da se vakcinišu.” – objašnjava Gak.

Upis u vrtiće

Kada je reč o upisu u vrtiće, Slavko Gak kaže da će sve biti organizovano slično kao i prošle godine. Upis počinje 29. marta, a zbog okolnosti u kojima smo, prijave će biti isključivo onlajn, što je prošle godine dalo dobar rezultat. Upis će sigurno trajati 45 dana, tako da svi mogu da se prijave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Gak: Razmatraćemo da li ima potrebe da se smanji broj dece u vrtićima, nisam zadovoljan kako teče vakcinacija vaspitača"

  1. Jelena Banjanin kaže:

    Kakva laz!!! Zatvoren je vrtic u Zemunu, Pacija skola u Novoj Galenici!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama