Gde sa decom u Beogradu ovog leta – sedam drugačijih ideja

3 avgusta, 2020

To što su mnogi od nas odustali od ideje da sa decom otputuju na more, ne znači da treba da odustanemo od odmora i dobre zabave. Kada je reč o odmoru, to ćemo drugom prilikom, ali o dobroj zabavi možemo danas. Bar za one koji žive u Beogradu ili njegovoj blizini.

Kada se pomene Beograd i izlet, imate nekoliko stvari koje će ljudima prvo pasti na pamet – šetnja Kalemegdanom, izlet na Avali i poseta Avalskom tornju, opuštanje na Košutnjaku, poseta Zoološkom vrtu, vožnja bicikla na Adi, a od aktivnosti “unutra” tu je Javni akvarijum i tropikarijum i Muzej iluziju kao mesta koja uvek izazovu najveće oduševljenje kod dece.

Ipak, Beograd nudi mnogo više od toga, pa vam dajemo nekoliko predloga kako da kvalitetno ispunite ovo leto i kako da vaša deca ne upamte 2020. (samo) kao korona-godinu, već kao godinu kada su bolje upoznali svoj glavni grad.

Beograd ispod Beograda

Neobična tura koja je namenjena deci i odraslima je i obilazak podzemnog Beograda. Otkrivanje gradskih tajni je silazak u istorijsko srce našeg glavnog grada. Tura počinje ispred Beogradske tvrđave, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, odakle počinje uvod u tajne ovog prostora na kojem ljudi milenijumima žive i postoje. Videćete čuveni Rimski bunar, zatim i Vojni bunker koji je decenijama bio potpuna tajna za sve posetioce tvrđave.

Imajte na umu da tura traje 2,5 sata, pa nije preporučljivo vodite baš malu decu. Ako se pak odlučite, znajte da se cena jednog obilaska naplaćuje 990 dinara za odrasle, dok je za decu od 7 do 12 godina 500 dinara. Ture se održavaju subotom i nedeljom od 15 i 30 i važno je da se prijavite putem ove forme.

Muzej automobila

Smešten u ulici Majke Jevrosime, u renoviranoj zgradi stare garaže, prve javne garaže na Balkanu, koja je izgrađena 1929. godine, Muzej automobila u svojoj postavci ima oko 100 vozila,  od običnih putničkih, preko luksuznih do trkačkih i sva su u voznom stanju. 

U muzeju se, pored automobila, nalaze i prvi saobraćajni propisi i zakoni iz Srbije, registarske tablice, alat, stari parking satovi i literatura iz oblasti saobraćaja i automobilizma.

Muzej je otvoren svakog dana od 9:30 do 20:00 časova i ulaznica košta simboličnih 200 dinara, dok deca ispod 7 godina ne plaćaju.

Muzej nauke i tehnike

Ovaj neobičan muzej koji privlači mnogo pažnje nalazi se na Dorćolu, na uglu ulica Skender-Begove i Dobračine. Za decu je posebno zanimljiv jer se u njemu, kao deo stalne postavke, nalaze muzej igračaka i naučna igraonica.

U muzeju igračaka predstavljeno je preko 150 eksponata/igračaka iz perioda od 1920. do 1970. godine: lutke, automobili, plišane mede, metalne mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke, muzičke kutije, model parne mašine, model železničke stanice…

Interaktivni eksponati u naučnoj igraonici približiće deci fenomene iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije, psihologije i logike na zabavan način, i podstaći vas na razmišljanje i maštanje angažujući vaša različita čula i sposobnosti.

Muzej je otvoren svakog dana osim ponedeljka, od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 200 dinara, dok je porodična ulaznica 400 dinara.

Jahanje na hipodromu

Na beogradskom hipodromu postoji nekoliko konjičkih klubova, a jedan od njih je i klub “Beograd” osnovan 1973. godine. Pošto gotovo da nema devojčice koja ne obožava konje, čas jahanja zasigurno je odličan način da se provede popodne. Cena pojedinačnog časa nije mala i iznosi 2.000 dinara, a na sajtu kluba stoji još i da su termini za časove radnim danima (osim ponedeljka) od 14 do 18 časova, a vikendom od 10 do 14. Obavezna je i najava dan ranije.

Mali Dunav

Na 12 kilometara od centra Beograda, nalazi se “Mali Dunav” u Vinči. Turističko-ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu otvorilo je kapije za posetioce, a pre svega za decu. Iz čistog entuzijazma o kompleksu brinu studenti, doktorandi i profesori Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Foto: Tanjina učionica

Posetiocima se pruža mogućnost da posete javni akvarijum sa dunavskim vrstama riba, zoo-vrt sa vodenim pticama, malu vodenu botaničku baštu, oazu barskih kornjača, alasku kolibu – muzej ribarstva, kuću na vodi – sojenicu, kutak posvećen njenom veličanstvu – vodi, ostrvo evolucije, kutak posvećen nevidljivim vodenim stvorenjima, praistorijsko ribarsko naselje, okušaju sreću u ribolovu, plove “Malim Dunavom” i puno još toga.

U zavisnosti od toga za koje ste atrakcije zainteresovani, cenovnik potražite OVDE.

Karting za decu

U Autokomerc karting centru koji se nalazi na putu za aerodrom moguće je, za decu stariju od 6 godina, organizovati vožnju. Bejbi-kart za šestogodišnjake ili Junior-kart za one od 7 do 12 godina, a zavisno od visine.

Cene i dodatne informacije potražite na sajtu karting centra.

Pređi preko

Neobičan restoran na samoj obali Dunava, sa borčanske strane. Do njega se dolazi samo čamcem, koji na poziv dolazi po vas ispred Venecije u Zemunu. Čamdžiji plaćate koliko mislite da treba. Posetioci restorana kažu da je izbor hrane ograničen na nekoliko kuvanih jela koja su pristojna, iako ne sjajna, ali su zato domaćini i ambijent iznad očekivanja. Lejzibegovi i ležaljke za roditelje, a fantastično dvorište za trčkaranje u hladovini za decu sjajno su mesto za provesti porodično popodne.

Radno vreme je od 10 do 22.

Gde god da idete, koje god od ovih ili drugih aktivnosti da izaberete za ovo leto – ne zaboravite da poštujete epidemiološke mere i čuvate sebe i druge!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama